Glasklart om Kina

Litteratur/Kultur.

 

Ingemar Ottosson

SUPERMAKTER. Jämte Ryssland är Kina den supermakt som vi alla måste ha ett öga på och förhålla oss till, och det intresset väcker verkligen Ingemar Ottosson i denna pedagogiskt glasklara bok, skriver Jesper Nordström.

 

 

Möten i Monsunen – Sverige och Kina genom tiderna
Av Ingemar Ottosson
Dialogos förlag

Förlaget Dialogos går från klarhet till klarhet, nu med Lundadocenten Ingemar Ottosssons Möten i Monsumen — Sverige och Kina genom tiderna. Det är en faktaspäckad men ändå följsamt och medryckande skriven bok som tar upp det närmast unika samarbete och den relation som Sverige och Kina haft, ett assymetriskt förhållande får man kanske dock tillägga, då det mycket handlat om handel och ekonomi som kommit Sverige till godo.

Det börjar föga förvånande med Ostindiska Kompaniet och Ottosson gör en mycket bred kulturkontextuell exposé över fenomenet ”kineseri” och det är verkligen ett slags kulturell appropriering. Även om han inte använder just det begreppet så lyser det igenom att Sveriges och övriga Europas vurm för det kinesiska var tämligen ytligt och modebetonat.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr