Ett kärt återseende i Paris: “Lille prinsen”

Litteratur.
Förstaupplagan av “Lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry, 1943, Reynal & Hitchcock, New York. © Fondation JMP pour LPP

UTSTÄLLNING. Anne Edelstam har sett en utställning i Paris med mer än 600 verk av allkonstnären  Antoine de Saint-Exupéry, inte minst känd för klassikern Lille prinsen.

À la rencontre du petit prince (Mötet med den lille prinsen)
Musée des Arts Décoratifs, Paris
Utställningen pågår t o m 26 juni 2022

Antoine de Saint-Exupérys världskända bok, Lille prinsen, vars originalmanuskript har lånats ut från New Yorks Morgan Library & Museum till Musée des Arts Décoratifs, i Paris, visas för första gången för en fransk publik.

Utställningen visar mer än 600 olika verk denna allkonstnär åstadkom under sin relativt korta livstid. Saint-Exupéry var fransk författare, poet, utforskare, journalist, pilot, filosof, tecknare, men det var kanske hans strävan efter ett humanistiskt ideal som utmärkte honom och bidrog till att han blev internationellt känd. Hans sista bok, Lille prinsen, författad och utgiven först i USA 1943, bär nämligen på ett universellt budskap.

Den första salen för mig tillbaka till författarens barndom. Han föddes 1900 i Lyon, i en aristokratisk familj och visade från tidigt stadium på en poetisk ådra samt ett intresse för flyg. Intressen som kom att följa honom livet ut tills hans död. Han omkom vid en spaningsflygning utanför Korsika, 1944.

Tidstypiska affischer visas på utställningen, varav reklamaffischer för Air France som han kom att arbeta för efter sin pilotutbildning. Hans flygningar i Nordafrika och Sydamerika färgade och inspirerade hans första romaner. Vissa är översätta till svenska: Postflyg syd, Nattflygning och Spaning mot Arras är några av dessa. Fotografier av honom i dåtidens flygplan, och ett när han störtade i öknen men klarade sig oskadd, gör dessa verk än mer levande.

Det kontrasterar starkt med hans väldigt enkla och barnsliga originalteckningar vilka också visas på utställningen. Trots sina utmärkelser som författare – 1939 fick han Franska akademiens stora pris för romanen Kamrater på en irrande planet – behöll han barnasinnet livet igenom.

Libri resurrecti - återupplivade böcker

Följ vår blogg om litteraturskatterna du inte visste att du ville läsa!
Läs bloggen

Efter hans död trycktes det sedlar och frimärken med hans namn och fotografier, varav några är utställda i glasmontrar på museet. Men det är nog för barnboken Lille prinsen, han blivit mest ihågkommen. Den är både lättsinnig och djup.

Det sista rummet på utställningen är uppbyggt som ett bibliotek med boken utställd i form av flera av de 500 översättningarna, varav ett exemplar är på svenska.

I dessa orostider kan det vara behövligt att påminnas om Antoine de Saint-Exupérys hopp för mänskligheten. Lille prinsen har lästs för hundratusentals barn i över sjuttiofem år. Så det kanske är dags nu att damma av den och läsa om den, eller läsa den för barn och barnbarn?

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr