Tyska vykort: Hälsningar från DDR

Kultur.
Foto: Jesper Nordström. Montage: Opulens

HISTORIA. Jesper Nordström botaniserar bland gamla tyska vykort och ger oss historiska inblickar. Dagens text handlar om radioamatörernas speciella subkultur.

Vem som helst kan kommunicera med vem som helst numera varsomhelst närsomhelst. Har kanske inte detta lite tagit bort spänningen och kicken av att plötsligt finna något? Den mest gripande hjärtskärande melodi finns på Spotify dygnet och året runt så vad händer med känslan “åh, det är den” när den spelas på radio.

Men innan internet blev var mans egendom florerade radioamatörkulturen, uppburen av grånade män i garage och källare med sina ibland hemmabyggda burkar och specialtillverkade kopparantenner. Äventyret gick ut på att upprätta kontakt. Kanske också drivet av en viss kittlande “kalla kriget-romantik” där knastriga ryska baletter delade etern med mystiska nummersändare som man lite skräcksublimt kunde fantisera om som hemliga budskap till någon agent i trenchcoat och hatt. En teknologisk variant av en John le Carré-roman.

1971 sitter en radioamatör i Västergötlands Överlida och hör på DDR:s officiella utlandsradio och det är definitivt inga hemliga koder till interkontinentala kryssningsmissiler utan en blandning av schlagers och ideologiskt korrekt prat. Efter att sakligt ha rapporterat detta brevledes till Östtyskland så får vår Olof ett qtc-kort som trofé för att ha rapporterat att han lyssnat på deras radiosändning.

Knastersakligt upplyses att “We acknowledge with receipt of your QSL of 15.3  1971 on 1511 kc/ 198.5 metres on 19.45 at 20.15 GMT. We hope that you will continue to receive and enjoy our programs. Radio Berlin International. The Voice of the German Democratic Republic.

Be mig inte förklara allt det där, det har med frekvenser och tider att göra.

Men efter att ändå ha satt mig in en smula i detta nya som amatörradiovärlden innebär för mig hittar jag ändå en likhet med nätets mer snabba kommunikation nämligen trebokstavskombinationerna.

De flesta vet nog vad “lol” och “wtf”‘ betyder, men kan ni berätta för mig vad som är innebörden i “qdl” ? Enligt en gulnad äldre guide betyder det “Har ni för avsikt att begära ett antal pejlningar av mig?

Det framstår inte direkt som något en millennial i Generation Y frågar på TikTok.

Fast apropå detta med vardagskonversation så kunde vilken tjomme som helst i Sverige trycka in en koppartråd som antenn i sin radioburk och börja lyssna på vilket brus och svajigt tal som helst. Så enkelt var det inte för medborgare i DDR. Där var man tvungen att vara ideologiskt renlärig ingenjör för ha kontakt med utlandet.

Så mycket för tokhögerns tal om “DDR-Sverige”!

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr