Kulturtips: Från I går till mödrars tårar

Kultur.
Montage: Opulens. (Grundbild: Ryo Taka / Pixabay.com)

AKTUELLT. Fem korta, aktuella kulturtips från Opulens kritiker. I parentes under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet.

1. Litteratur

I går av Ágota Kristóf
(Recension av Robert Myhreld)

Ágota Kristófs I går rymmer livets alla aspekter på ett fåtal sidor. Som ung lämnade protagonisten Sandor Lester sin födelseort för att med ny identitet bosätta sig på andra sidan gränsen. Sanningen om sin bistra barndom håller han hemlig.

Han vaknar innan staden och borrar samma hål i samma klockkomponent minst tiotusen gånger per arbetspass. Sandor känner sig alienerad inför arbetet och ett främlingskap inför sig själv och det nya landet. Han drömmer om författarskapet som ska spränga meningslöshetens bojor och när en vändning tycks vara nära närmar han sig den på ett obehagligt men ofrånkomligt vis.

Hyllningsstroferna tillägnade Ágota Kristóf ljuder redan högt. Böckerna talar för sig själva och har varken en stavelse för mycket eller för lite. Vartenda ord är där det ska vara.

 2. Musik

I det lilla händer det mesta av Amanda Ginsburg
(Recension av Bo Bjelvehammar)

I februari 2019 tog Amanda Ginsburg emot en grammis för Årets jazzalbum, tack vare sin debut Jag har funderat på en sak. Hennes andra album I det lilla händer det mesta kan ses som en fortsättning av det förra.

Texterna är förankrade i en ung jazzkvinnas vardag, men mycket inspiration har hämtats från 60-talets svenska visjazz. Rytmen är lekfull och frisk som swingjazzen, men går ibland över till mer allvarsamma ballader.

Det är Amanda Ginsburgs text och sång som präglar albumet. Och med hennes intensiva närvaro, generösa förhållningssätt till de viktiga orden och med en öppenhet i rytm och klang, blir det bedövande vackert.

 3. Film

Spring Uje spring – regi av Henrik Schyffert och manus av Uje Brandelius
(Recension av Karolina Bergström)

Henrik Schyfferts film bygger på Uje Brandelius liv, en av medlemmarna i det gamla vänsterpopbandet Doktor Kosmos, tiden före och efter han fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Genom filmen löper en rad av huvudpersonens egna socialrealistiska musikpärlor. Det är en träffsäker blandning av popmusik, svart humor och brustna drömmar, med riktiga vänner och familjemedlemmar i de flesta av rollerna.

En humoristisk sida av filmen handlar om att äntligen våga beta av sina drömmar en efter en, samtidigt som Uje håller inne med sanningen om sina alltmer fumliga händer inför de han älskar mest.

Att se Spring Uje spring är som att titta in i ett ombonat vardagsrum från sjuttiotalet och med de musikaliska inslagen gör det filmen till en av de bästa ur fjolårets svenska filmflora.

 4. Konst

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete
(Recension av Anne Edelstam)
Les Ballets Suédois 100-årsjubileum 1920 – 1925
Dansmuseet, Stockholm
Utställningen pågår till och med 14 februari 2021

När dansmuseets skapare Rolf de Maré såg Jean Börlin dansa fann han ett underbarn i sin genre. Tillsammans skapade de Svenska Baletten i Paris med Théâtre des Champs-Élysées som hemmascen.

Dansmuseet har lånat in originalkostymer som ger en bra inblick i dåtidens konstnärliga ådror. Besökaren förs runt i en labyrint av brev, teckningar, filmklipp och mycket annat som aldrig har visats förut. Detta är en helhetskonst där teater, dekor, musik, kostymer och dans blandas i både komiska och tragiska föreställningar.

Alla bör besöka Dansmuseet och drömma sig bort till ett fantastiskt fantasiland som har legat till grund för flera samtida danstrupper.

5. Teater

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Farnaz Arbabis
(Recension av Elin Stadenberg)
Teater Unga Klara, Stockholm
Möjlig att se digitalt fram till 31 mars 2021

Farnaz Arbabis dramatisering av Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar hade digital premiär förra veckan. En framtidsdystopi väl förankrad i samtiden, där skådespelarnas närvaro lyser igenom skärmen.

Föreställningen börjar mitt i ett terrorattentat på en serietidningsbutik. En av terroristerna hamnar på rättspsykiatrisk anstalt och säger sig komma från framtiden. I hennes verklighet har fascismen tagit över och styr Sverige. Alla muslimer tvingas skriva på ett medborgarkontrakt för att inte kallas Sverige-fiender och hamna på Kaningården, en anstalt som påminner om ett koncentrationsläger.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar speglar en tid där extremism och nationalism blomstrat upp de senaste åren och där rädsla och hat delar in människor i olika läger. Det är en gripande föreställning som är sorglig i sin trovärdighet.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr