Magnifikt jazzalbum

Musik.
Amanda-Ginsburg. (Foto: Elvira Glänte)

JAZZ. Det finns i Amanda Ginsburgs röst både en rakhet, en äkthet och ett generöst förhållningssätt till de viktiga orden, skriver Bo Bjelvehammar. Och han sammanfattar recensionen med ordet: “Magnifikt!”

 

I det lilla händer det mesta av Amanda Ginsburg
Ladybird/Naxos

Debutalbumet Jag har funderat på en sak, från 2018, blev det stora genombrottet för Amanda Ginsburg. Det gav henne stipendier, priser, inbjudningar och i februari 2019 fick hon en grammis för Årets jazzalbum. Det andra albumet I det lilla händer det mesta kan ses som en fortsättning på det första. De vanliga och vardagliga berättelserna fortlöper och vardagen är ju på något sätt universum i våra liv, även om allt pågår i provinsens ljus. I det vardagliga finns allt, eller åtminstone det mesta.

Ingen kommer undan vardagen, den sniglar förbi, i all sin skönhet, vägarna beströs av skratt och gråt. En viss dag blir det kanske inte så mycket gjort, en annan dag ingenting. Så är det bara.

Texterna är förankrade i en ung jazzkvinnas vardag, just för tillfället, men traditioner och föregångare inspirerar. Artister som Jan Johansson och Lars Gullin, till exempel. Överlag är det så att mycket är hämtat från den svenska visjazzskatten från 60 – talet.

All text och musik är skriven av Amanda Ginsburg tillsammans med Filip Ekestubbe, som medverkar på piano. På några av spåren arbetar hon med gitarristen och sångaren Andy Fite.

Musiker: Amanda Ginsburg – sång
Filip Ekestubbe – piano
Ludvig Eriksson – bas
Ludwig Gustavsson – trummor

Ett undantag finns, och det rör sig om sista spåret, ”Dannys Dream”, Lars Gullin-klassikern, som har text av Amanda Ginsburg och Sofie Sörman.

Albumet bjuder på allt från lekfulla och friska swingrytmer till mera allvarsamma och vemodsfyllda ballader.

Amanda Ginsburgs texter och sång präglar albumet, med en intensitet i närvaron och en öppenhet i rytmik och klangbilder. Det är bedövande vackert.

Det går med lätthet att följa både hennes tempoväxlingar och hennes sinnesstämningar, från en ren morgondoft till en skymning med trötta skuggor och dunkla minnen. Som ett musikaliskt samtal.

Det finns i Amanda Ginsburgs röst både en rakhet, en äkthet och ett generöst förhållningssätt till de viktiga orden. Magnifikt!

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Musik

0 0kr