Konstnär börjar skapa korsord

Nyheter/Kultur.
Konstnären Hans Kellerman konstrurerar korsord. (Bild: Pixabay.com)

KRYSS. Konstnären Hans Kellerman konstruerar nu vad han kallar Kompaktkryss – en typ av korsord utformade utan sådant som han själv stört sig på när han löst korsord.

Det rör sig om korsord helt utan svarta rutor, där det finns flera alternativa lösningsord och därför också fler nycklar än vad som brukar finnas. Hans Kellerman är konstnär och översättare, och har skapat Kompaktkryssen genom att kombinera språkkunskapen med konstnärsskapet. Kryssen kommer publiceras på internet veckovis söndagar, tillsammans med facit för föregående veckas kryss.

– Jag har alltid retat mig på att det finns rutor i korsord där man inte får någon hjälp av korsande ord, eller där det är svarta rutor åt alla håll, säger Hans Kellerman i ett pressmeddelande.

Färre och färre korsord produceras idag manuellt, och bland annat Dagens Nyheter och SVT har rapporterat om korsordskonstruktör som ett yrke som håller på att gå i graven, då alltfler tidningar använder datorgenererade korsord i stället för att anlita konstruktörer.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Kultur

0 0kr