Hongkong kontrollerar gamla filmer

Nyheter/Kultur.
En man går förbi en poster för Bruce Lees museum i Hongkong. Staden har nyligen skärpt sina censurlagar för film, en konstform som varit stor och viktig i Hongkong. (Foto: Vincent Yu/AP/TT)

CENSUR. Hongkong ska börja granska gamla filmer för nationella säkerhetsintrång, enligt en ny hård censurlag som presenterades under tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hongkongs myndigheter vill tysta regimkritiker efter de stora och ofta våldsamma protesterna som ägde rum i staden för två år sedan. En ny säkerhetslag kallad “Patrioter styr Hongkong” har sedan dess kriminaliserat dissidenter och kvävt en stor del av den pro-demokratiska rörelsen.

Lagen har tidigare applicerats på nya filmer, men ska nu även granska gamla filmer, och kan leda till gripanden för upphovspersoner som anses ha uttryckt “omstörtande budskap, terrorism eller hemligt samförstånd med utländska krafter”, skriver AFP.

Nästan alla som hittills gripits enligt lagen har varit pro-demokratiska aktivister. Lagskärpningen tar Hongkong ett steg närmare Kina, som länge haft hårda censurlagar. Hongkong har däremot en lång historia av mer konstnärlig frihet och har särskilt inom film skapat ett eget uttryck som blivit välkänt runt om i världen.

Maxdomen för att visa illegala filmer är tre års fängelse och cirka 1,7 miljoner svenska kronor i böter. Upphovspersoner till titlar som påstås utgöra en “säkerhetsrisk” kan inte överklaga sina domar på traditionellt sätt utan måste begära domstolsprövning som är mycket dyr och långsam. Myndigheter kan dra in tillståndet för biografer som visar filmer som anses vara “emot landets säkerhet”.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Kultur

0 0kr