Barn och Unga: Låtsasläsk och en trasig barndom

Kultur.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

BARNTEATER. Jenny Wickberg har varit på teaterpremiär med en skolklass i publiken och skriver om vikten av kunna dela en scenkonstupplevelse med andra i ett fysiskt rum. I vanlig ordning får vi också några fina boktips.

Boktips: 1. ”En noshörning som husdjur”, av Julia Groth. Flickan i boken drömmer om ett husdjur och listan över vilka hon kan tänka sig innehåller en rad exotiska djur som noshörning, giraff, blåval och flamingo. Hon argumenterar för de olika djuren genom att framhålla både trevliga och praktiska fördelar med dem. En bok att bli glad av, med humoristisk text och roliga bilder. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsen.

2.Alla mina katastrofer”, av Karin Filén. Året är 1986 och då som nu var Ukraina i fokus, den gången genom kärnkraftsolyckan som ägde rum. I centrum står Sandra, ett barn nära gränsen till tonår. Boken följer henne genom ett sommarlov i vårt grannland Finland. I vardagen ryms både dramatik och en del humor. Det radioaktiva nedfallet skymtar, men är inte i förgrunden. Sandras kriser och bekymmer beskrivs med öm och varsam hand i en bok som är trivsam att vara i. Ålder: 9-12 år. Förlag: Förlaget.

3.Veras krig”, av Katarina Kuick. Vera är 10 år och bor i Leningrad. Berättelsen inleds 1941 när Sovjet anfalls av Tyskland och Vera och hennes familj gör vad de kan för att klara vardagen. När Leningrad belägras blir allt värre. Maten tar slut, elen stängs av, vattnet försvinner och det gör också värmen i bostäderna. Det är en stark och verklighetsnära skildring av krig ur ett barns perspektiv. Men frågan är bara vilken tioåring som klarar att läsa den idag? Varning alltså, för starka scener. Ålder: 9-12 år. Förlag: Alfabeta.

JENNY WICKBERG
jenny.wickberg@opulens.se

 

Jenny Wickberg är frilansande journalist och krönikör, bosatt i Lund sedan länge men med rötter i Stockholm och Stockholms skärgård. Hon har bland annat arbetat som reporter och krönikör på Skånska Dagbladet, och som reporter och redaktör på ETC Malmö och Dagens ETC. Som frilans har hon skrivit för över 40 svenska tidningar och tidskrifter, och har också skrivit tre reportageböcker för Pockettidningen R.

Det senaste från Kultur

0 0kr