Fem virtuella konsttips i coronatider

Konst.
Bildkälla: Pixabay.com. Modifiering: Opulens.

CORONAKULTUR. I spåren av coronapandemin har konst- och kulturlivet flyttat ut på nätet – på gott och ont. Siri Hill tipsar om fem virtuella konstupplevelser för dig i karantän.

 

CORONAKULTUR. Covid-19 verkar vi få dras med under en längre tid. I Opulens skriver vi givetvis om effekterna på samhället men också utifrån andra infallsvinklar om viruset. På den här sidan samlar vi våra kulturartiklar om corona.

Coronapandemin slår hårt mot kultursektorn med inställda konserter, avbokade uppdrag och stängda museer som följd. Samtidigt har utbudet av virtuella kulturupplevelser aldrig varit större än nu.

För den rastlösa

Att sitta i karantän är lika med döden för den rastlösa. Kanske är det dags att ta en virtuell tripp tillbaka till 1980-talets New York? I National Gallery of Victorias digitala utställning Crossing lines navigerar konstnärerna Jean-Michel Basquiat och Keith Haring oss genom den första street art-vågen då konstnärer gjorde det offentliga rummet till arbetsplats. Det var på husfasader som Haring och Basquiat, med krita och sprayfärg, först gjorde avtryck.

För den med all tid i världen

Ge dig ut på historisk skattjakt och djupdyk i Arab Image Foundations massiva samlingar fotografier! Mer än 10 000 fotografiska tidsdokument skildrar livet i Mellanöstern och Nordafrika från 1860-talet fram till i dag, och finns tillgängliga online. Missa inte Aline Manoukians stämningsfulla semesterfotografier från 1940-talets Syrien eller Ismail Rachids udda studioporträtt från 1950-talets Egypten.

För veteranen

Kulturveteranen vet att konst gör sig bäst irl men nu tvingas hen hålla tillgodo med vad museerna kan erbjuda i digital form. British museum i London har en mycket ambitiöst sammansatt virtuell satsning där ”museibesökaren” via en digital tidslinje kan ta del av historiska objekt från bland annat Oceanien, Europa och Afrika och zooma in på utvalda verk ur museets stora samling. Historien rymmer många hemligheter …

För den ovana

För den som ha vill ha något mer lättsmält att ligga i soffan och småfnissa åt rekommenderas Instagramkontot Tussenkunstenquarantaine. Här iscensätter privatpersoner verk av konstnärer som Frida Kahlo, Vincent van Gogh och Henri Rosseau. Toapapper och munskydd är återkommande! Humoristiskt och uppfinningsrikt i sann do it yourself-anda!

För drömmaren

Hur vore det att luta sig tillbaka i den visuella evigheten? Museet The Broad har låtit samtida kompositörer skriva musik för Yayoi Kusamas berömda Infinity Mirrored Room – ett spegelrum upplyst av vad som tycks vara miljontals ljus. Spelplatsen: Youtube. Museet har även lanserat initiativet Interplay: poetry and Art på Youtube, där poeter tolkar kända konstverk. Gränsen mellan poesi och visuell konst suddas ut. Missa inte poeten Meliza Bañales svar på Barbara Krugers Untitled (Your body is a battleground, 1989)!

SIRI HILL
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr