Iris van Herpens utställning i Paris imponerar

Konst.
Iris van Herpen, haute couture, mode, konst, Madonna, Beyoncé
En av installationerna i Iris van Herpens utställning i Paris. Foto: Anne Edelstam

PARIS. Iris van Herpens utställning i Paris angår alla som är intresserade av modern teknik, naturens under, universums mysterier, dans, konst, estetik och skönhet. Det skriver Anne Edelstam.

Iris van Herpen
Sculpting the scenses
Musée des Arts Décoratifs (MAD)
Paris
Utställningen pågår t o m den 28 april 2024

Sculpting the senses – eller skulptera sinnena – heter denna scenografiskt estetiskt disponerade utställning på Musée des Arts Décoratifs, i Paris. Den holländska haute couture skaparen Iris van Herpen blandar fritt sina kreationer med samtida konst, vetenskap samt design. Detta är alltså inte en vanlig modeutställning. Besökaren dyker in i en mystisk värld åtföljd av Salvador Breeds elektroniska sonoritet snarare än musikstycken.

Iris van Herpen intresserade sig tidigt för klassisk dans samt för allt levande, speciellt det som finns i haven – koraller, fiskar, krabbor ‒ och i kosmos. Scenografen har verkställt hennes idéer på ett genialt sätt. Jag kände mig lite som om jag steg in i en sciencefictionfilm i 3D när jag dök in i hennes mystiska värld.

Haute couture

Foto: Anne Edelstam

Retrospektiven på mer än hundra haute couture kreationer är uppdelad i nio olika teman. Från det mikroskopiska till det makroskopiska slungades jag mellan dessa. Vatten, det ena temat, visar på vattnets möjlighet till metamorfos via olika tekniker som blåst glas, plexiglas och laser.

Under vattnets yta slussades jag sedan ner till havets botten med plagg inspirerade av plankton och fiskar.

Till och med fiskarnas skelett inspirerar henne.

Makramékreationer blandas fritt med japanska intrikata pappersverk. Fjädrar, veckat, uppklippt, genomskinligt, flyktigt… kläderna inspirerar men känns helt omöjliga att använda.

Men att jag har fel inser jag när jag ser fotografier av mer eller mindre berömda personer som Madonna, Natalie Portman, Beyoncé och Cate Blanchett vilka magnifikt bär upp kreationerna.

Futuristisk sagovärld

På övervåningen visas hennes ateljé med förklaringar till sättet hon arbetar på. Från att ha dykt ner på havets botten med allt vad det innebär, ägnas övervåningen åt kosmos. Utställningen är så överväldigande med diversifierande föremål att det krävs att se den flera gånger för att kunna ta in allt. Det är som att kliva in i en sagovärld som också är en futuristisk värld.

Ekologisk framtidsvision

Foto: Anne Edelstam

Jag förundras lika mycket av vad jag fått upptäcka från vår fantastiska natur som hur Iris van Herpen lyckats förmedla den genom sina kreationer. Hennes framtidsvision omfattar också ett ekologiskt tänkande vilket är väsentligt för bevarandet av vår planet.

Detta är så mycket mer än en modeutställning, det är, som sagt, en utopisk och fantasifull vision av en annan värld, där det mikroskopiska och det makroskopiska blandas med teknisk innovation och precisionsdetaljer; från svävande till högst jordnära.

Det är en utställning som angår alla som är intresserade av modern teknik, naturens under, universums mysterier, dans, konst, estetik och skönhet.

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

   

 

Det senaste från Konst

0 0kr