En banbrytande dansk modernist

Konst/Kultur
Dead drunk danes. Asger Jorn. Verket ingår i Louisianas permanenta samling.

KONST. I dessa dagar då det talas om fascister på frammarsch i Danmark finns det anledning att påminna om det danska frihetliga kulturarvet och antifascisten Asger Jorn och hans livsverk. Clemens Altgård ger en introduktion.

 

 

Den som besöker det stora konstmuseet Louisiana i danska Humlebæk kommer sannolikt att stanna till vid en permanent avdelning fylld av färgglödande målningar i stora format. Det handlar om expressiva, abstrakta målningar, ömsom furiösa, ömsom uppsluppet euforiska med organiska vindlande linjer och kraftfullt utförda penseldrag. Inte minst uppseendeväckande är verket Dead drunk danes. Det är den danska modernismens internationellt mest kända konstnär som fått en egen sal på museet. Hans namn? Asger Jorn (1914—1973).

CLEMENS ALTGÅRD

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Konst

”Ingen aning”

RELATIVISM. Channa Bankier funderar över uttrycket ”ingen aning” och hur relativismen brer

Starkare än nånsin

KONST. Konstnären Channa Bankier begrundar den pågående pandemin. Hon sänder en ”selfie”