Vittnesförhör i unik finsk rättegång om folkrättsbrott

Global.
Fotograf: Monica Melton via Unsplash. Redigerat av Opulens

 

RÄTTVISA. Den före detta rebelledaren Gibril Massaquoi står åtalad för krigsbrott begångna i Liberia. Nu pågår vittnesförhör vilka flyttats till Sierra Leones huvudstad Freetown från Finland där själva rättegången äger rum.

Artikeln publicerades från början av Tomas Nordberg via Global Bar Magazine

I mars 2020 arresterades den före detta rebellbefälhavaren Gibril Massaquoi från Sierra Leone i Finland där han befann sig. Rättegången mot honom genomförs därför inom det finska rättsväsendet. Inför rättegången genomfördes en helt unik brottsplatsundersökning där fyra långa besök genomfördes i Sierra Leone och Liberia som du kan läsa om här.

Gibril Massaquoi står åtalad för en litania av mord, tortyr och våldtäkter förövade i Liberia av honom eller rebeller i den Revolutionära enade fronten (RUF) mellan 1999 och 2004. Rättegången påbörjades i februari i Finland där Massaquoi varit bosatt sedan 2008 och där han arresterades i mars 2020. Domstolspresidiet flyttade sedan till Liberia där ingen domstol hittills har prövat brott begångna under inbördeskrigen som ägde rum 1989-1996 och 1999-2003 och som resulterade i 250,000 människors död. 

Istället för att flytta ett 80-tal vittnen till Finland valde rätten att flytta förhören till Sierra Leone där de nu äger rum. Vittnesförhören skulle ha återupptagits i slutet av förra månaden i Freetown, men de har skjutits upp flera gånger eftersom två av domarna har ådragit sig tyfusfeber. Förhören sker på hemlig plats i staden och förväntas avslutas i dag. Den åtalade Massaquois försvarsteam försöker skapa tvivel kring de dussintals vittnesutsagor som har påstått att rebelledaren begick grymheter i Lofa County och i Waterside i Monrovia och Massaquoi hävdar själv att han är oskyldig.

– När jag hörde att Massaquoi satt in fängelse anklagad för att ha stridit och dödat i Liberia så började jag gråta, för han deltog inte i något krig i Liberia, det enda han gjorde var att  2002 träffa Taylor för fredssamtal, säger vittne ”Sju” till Africa Online. Massaquoi själv förnekar brott och säger att han förde fredssamtal med krigsherren Charles Taylor under tiden för de påstådda brotten. Andra vittnesmål har dock tydligt pekat ut Massaquoi som ansvarig för flera brutala övergrepp.

Rättegången mot Gibril Massaquoi påbörjades den första februari i Tammerfors i Finland. Istället för att transportera fler än 80 vittnen dit från Sierra Leone valde domstolen att åka till Sierra Leone för att förhöra vittnen. Den finländske domstolen har inte gett fallet till domstolen i Sierra Leone. Däremot genomför den finländske distriktsdomstolen förhör av försvarsvittnen i Freetown. Den 21:a maj avser de finländska domarna att återvända till Finland för att fortsätta rättegången den 31:a maj. 

Opulens Facebook

Follow Opulens Global on Facebook HERE!

Den femtioettårige Massaquoi, vars smeknamn var ”Ängel Gabriel” under denna tidsperiod, var en av frontens ledare och underställd dess högste ledare korpral Foday Sankoh. Massaquoi stod Charles Taylor, före detta krigsherre och sedermera president, nära.

Försvaret hävdar att Massaquoi ingick i ett vittnesskyddsprogram i Freetown under tiden för brotten och att han inte kan ha rest till Liberia. Försvarsvittnen har uttalat att det var en annan kämpe i Liberia med namnet ”Ängel Gabriel” som kan ha begått brotten. Domen kan emotses tidigast i september. 

På Justiceinfo.net finns en omfattande rapportering kring rättegången mot Massaquoi. 

 

Tomas Nordberg
TOMAS NORDBERG
info@opulens.se

 

 

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Global

The parrot

I live in a cage, and I have lived in it for
0 0kr