Lärdomar från den galna kejsarens sista dagar

Global.
Fotograf: Jose M via Unsplash. Redigerat av Opulens

EXTREMISM. När Donald Trumps anhängare stormade Kapitolium i Washington DC den 6:e januari så tog de också med sig symboler som aldrig tidigare visats upp inom dessa väggar. Den från Klu Klux Klan anammade “sydstatsflaggan”, symboler och bilder från “Qanon”, tatueringar från “III” samt allehanda material från vit-maktrörelsen. Alla dessa lösa grupper har flera saker gemensamt: de står får rasism, tokiga konspirationer och auktoritär separatism. 

Konspirationerna som i bild- text- och videoform samlat går under namnet “Qanon” är en sammanblandning och nyskrivning från 80- och 90-talets Illuminati-konspirationer – allt detta förstås baserat på tidigare antisemitiska dårskaper. En hel del av de nyare versionerna av dessa gamla konspirationsteorier, skapades på internetforumen 4Chan och senare 8Chan – men har på senare tid öppnat upp sina egna kanaler. Twitter, Facebook och YouTube har varit drivande distributionsnätverk för de här dåraktiga idéerna.

Vaccinmotståndare har använts som distributörer – men har också ingått i konspirationsteorierna själva, och skapat material. De här knasiga idéerna skrattade vi åt för 30-40 år sedan. De hade sina små följargrupper via tidningar som National Enquierer, i Sverige En Ding Ding Värld, konstiga fanzines som t ex Flashbacks tidigaste skapelse. På den tiden var inte de här konspirationsteorierna ett hot överhuvudtaget eftersom de inte fick särskilt stor spridning.

Extremhögern anammade mycket av de här idéerna, och drev dem genom galenpannor som David Icke – eftersom antisemitismen och separatismen tilltalade dem. Men dessa lögner fick aldrig det genomslag vi ser idag, helt enkelt för att det inte fanns någon med tillräcklig auktoritär ställning som spred dem. Journalister, politiker och andra makthavare brydde sig inte om detta, eftersom det helt enkelt bara var fantasier och dessa fantasier inte kunde, på något sätt, stärka deras ställning.

Allt detta ändras när Facebook, Twitter och YouTube gör det enklare för fantasierna att spridas till en större publik. När Putins Ryssland ser att den här typen av lögner går att använda för att sprida kaos i västvärlden skapas militära operationer för att infiltrera högerextrema rörelser i hela västvärlden – USA och EU framförallt – för att så split mellan de demokratiska rörelserna, journalister och politiker.

Opulens Facebook

Follow Opulens Global on Facebook HERE!

När Michael Flynn – dekorerad amerikansk general – betalas för att arbeta med turkiska och ryska intressen, är det för att så ett frö för framtida makt inom den amerikanska politiken. På samma sätt använder sig Putins Ryssland den amerikanska vapenlobbyn via mutor och stora pengar in i National Rifle Association. När Donald Trump så ställer upp i valet, och vinner det 2016, har de ryska militära operationerna en mängd amerikanska republikaner i sina fickor.

Det är dessa personer som under de senaste fyra åren sett till att Trump varit immun mot åtal och all form av konsekvenser. Personer som Lindsey Graham, Ted Cruz, Steve Bannon, Jason Miller, Jim Jordan är alla de som sett till att de senaste fyra åren varit möjliga att genomföra för Trump – men vissa medier, som t ex Fox News’ kvällsprogram ledare, som Bill O’Reilly, Ingraham och så vidare, har alltid backat upp Donald Trump till 100% – inte enbart via programmen, men via direkta telefonsamtal till den tidigare presidenten under fritiden.

Hade den här dåraktiga konspirationsrörelsen fått spridning bland tiotals miljoner amerikaner utan dessa politiker och mediala makthavare? Troligtvis inte. Det är genom dessa politiker och TV-människor som vanliga medier, och riktiga nyheterjournalister, tvingats skriva om ytterlighetsextremism som Qanon. Donald Trump skapade inte situationen som USA befinner sig i just nu. USA har en lång historia av högerextremistisk terror – Ruby Ridge, Unabomber, Oklahomabomberna.

De här rörelserna har funnit innan Trump – och kommer att finnas efter honom. Den amerikanska situationen är heller inte unik. De extremistiska rörelserna är globala och finns även här. “Det kan inte hända här”, säger de flesta. Men vem kunde tro att det kunde hända i USA?

Det vi kan lära oss av detta är att när en auktoritär och extremrörelse tar ton så vet vi var det kommer att sluta: i auktoritära kuppförsök. Kan det hända i USA så kan det hända i Sverige. Sverige är ständigt under attack från ryska spioner, på flera olika sätt. Svenska politiker har rest för att arbeta med ryska intressen – framförallt från Sverigedemokraterna.

Även extremvänstern har arbetat ihop med ryska intressen, och försvarat diktaturer som Venezuela. SÄPO ser nazistiska Nationella Motståndsrörelsen som ett av de största demokratiska hoten (även de med vissa kopplingar till Ryssland). När extremister säger något – lyssna, för de menar det. Vi kan lära oss av de senaste fyra-fem åren följande: vi riktiga svenskar, som är för riktig svensk demokrati – oavsett parti – måste arbeta ihop för att störa, aktivt motarbeta och helt enkelt krossa de icke-svenska rörelserna.

Med icke-svenska rörelser menas extremistiska rörelser som kanske ser “normala” ut idag – men som de facto inte är det. Demokratiska svenska rörelser är de som accepterar det svenska samhället, vår lagstiftning, allmän konsensus, vår demokrati. De som motarbetar denna med våld, hot om våld, våldsam retorik, inte accepterar “vissa svenskar” eller motarbetar svensk agenda är fiender och måste ses som fiender. Om USA kan ätas upp inifrån av extremistiska fiender, påhejade av ryska intressen, så kan även Sverige göra det.

Det är möjligt att det redan har gått för långt även här. Vaccinmotståndare, 5G-motståndare och andra foliehattbärande konspirationsdårar finns bland miljöpartister, sverigedemokrater och vänsterpartister – men även i de andra partierna. Lagstiftande politiker måste inom yttrandefrihetens ramar se till att samhällsfarliga konspirationer som vaccin- och 5G-motstånd, extremistiska separatistkonspirationer och terror inte kan spridas via stora multinationella företags distributionskanaler. Facebook, Twitter och Alphabet måste tvingas ta ansvar. Journalister måste också ta ansvar för sina texter i större utsträckning.

När det rapporteras om vaccinmotstånd eller om Qanonföljare – så bifoga information om att det som de här personerna står för är falskt och troligen rysk propaganda för att förstöra vår demokrati. Till alla politiska partier: ta ställning mot idiotin, extremisten och den ryska propagandan. Ta ställning för den svenska demokratin. Allt annat är ett hot mot Sverige.

 

Vladan Lausevic
VLADAN LAUSEVIC
global@opulens.se

 

 

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Global

The parrot

I live in a cage, and I have lived in it for
0 0kr