Amnesty: Eritrea bakom massaker i Tigray

Global.
Foto: Amnestys rapport. Satellitbild över Axum med platser där massaker skett utmärkta. 

I en ny rapport slår Amnesty International fast att det var eritreanska soldater som låg bakom massakern i staden Aksum i november 2020. – Allt tyder på att uppgifterna stämmer, säger Eritreakännaren Donald Boström.

Artikeln publicerades från början av Tomas Nordberg och David Isaksson via Global Bar Magazine.  

Den 28-29 november 2020 dödade eritreanska trupper i Tigray-regionen i Etiopien systematiskt hundratals obeväpnade civila i staden Aksum, skriver Amnesty International i en ny rapport. Händelsen kan utgöra ett brott mot mänskligheten.

Baserat på intervjuer med överlevare och vittnen rapporterar människorättsorganisationen att eritreanska styrkor systematiskt avrättade obeväpnade civila. Trupperna gjorde räder in i hus och sköt mot befolkningen på gatorna. De utförde utomrättsliga avrättningar, massplundringar av civil egendom och urskillningslösa beskjutningar. Målet var att, i samarbete med etiopiska trupper, ta kontroll över staden under den tid konflikten pågick med TPLF,  Tigreanska folkets befrielsefront.

Satellitbilder som analyserats av Amnestys Crisis Evidence Lab styrker uppgifter om urskillningslös beskjutning och massplundringar och fastställer också tecken på massgravar nära två av stadens kyrkor, skriver organisationen (bilden nedan).

Bild från Amnestys utredning

Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika, säger att en FN-ledd undersökning av de grova kränkningarna i Aksum måste till:

— Bevisen är obestridliga och pekar mot en fruktansvärd slutsats. Etiopiska och eritreanska styrkor har begått flera krigsbrott under offensiven för att ta kontroll över Aksum. Utöver detta har eritreanska trupper under sin hänsynslösa framfart systematiskt och kallblodigt dödat hundratals civila, vilket utgör brott mot mänskligheten.

Global Twitter

Follow Opulens Global on Twitter

Massakern ska ha ägt rum efter att en lokal milisgrupp som stödjer TPLF attackerat en militärbas i närheten av staden som etiopiska och eritreanska soldater tog kontroll över den 19:e november. Amnesty har samlat in namnen på över 240 av dödsoffren. Även etiopiska trupper gjorde sig skyldiga till krigsbrott.

— Amnesty kräver nu att det tillsätts en FN-ledd utredning om de grova övergreppen som ägt rum i Aksum. De som misstänks vara ansvariga för krigsbrott eller brott mot mänskligheten måste ställas till svars, och de efterlevande måste kompenseras, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

– All media är avstängda i Tigray och ingen har släpps in, vilket gör det svårt att bevaka regionen och lämnar fältet öppet för desinformation. Det verkar samtidigt tyvärr som att massakrer blivit en metod i det pågående kriget. Bara några veckor tidigare ägde ytterligare en stor massaker rum. Den gången ansågs TPLF vara skyldiga till massakern, vilket de förnekar, konstaterar Donald Boström, skribent och fotograf som sedan många år bevakar Eritrea och Etiopien.

Utifrån den information han själv fått bedömer Donald Boström att informationen i Amnestys rapport i huvudsak är korrekt:

– Trots den omfattande desinformationen från olika håll tyder allt på att massakern i Aksum ägde rum och att eritreanska soldater begått övergreppen. De vittnesmål som finns om dialekter, ärr i ansikten och annat visar på detta att det kan stämma, så därför får vi lita på Amnestys uppgifter. Av det skälet är det också viktigt att den utredning som Amnesty kräver nu också blir av, fortsätter Donald Boström.

Men med tanke på din erfarenhet av de eritreanska styrkorna, är du förvånad över det som skett?

– Ja, det är jag. Även eritreaner som är i exil och motståndare till regimen trodde först inte att detta ägt rum, eftersom eritreanska soldater brukar vara disciplinerade. I kriget åren 1998-2000 där Etiopien ockuperade delar av Eritrea och närmare 100 000 människor dödades svarade de eritreanska styrkorna inte med några massakrer på civila, enligt vad vi känner till. Eritrea har många skäl att vilja ha revansch på TPLF, men att man nu gör det på detta sätt är en mycket sorglig utveckling.

Här kan du läsa hela rapporten

Tomas Nordberg
TOMAS NORDBERG
info@opulens.se

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Global

The parrot

I live in a cage, and I have lived in it for
0 0kr