I en rik ödslighet

Musik
Anders Hagberg (foto: Per Buhre)

VARIERAT. När vår recensent Bo Bjelvehammar lyssnar på Anders Hagbergs nya album Trust konstaterar han att det rör sig om en alldeles egen klangvärld. Likaså noteras stor variation i uttrycket.

 

Trust av Anders Hagberg
Prophone Records/Swedish Jazz

Anders Hagberg skapar på en mängd olika flöjter och sopransaxofon en alldeles egen klangvärld. Den rymmer både vackra lyriska melodier och suggestiva rytmer.

Musiken känner inga gränser, den är oberoende av tid och rum, det är ingen tillfällighet att Anders Hagberg har turnerat över hela världen med sin musik, med olika grupper och med olika egna band. I ett annat avseende är han gränsöverskridande, han arbetar gärna med film, dans, konst och teater. Det finns här, i skilda uttrycksformer, en gemensam plattform och ett allmängiltigt språk.

Det finns på detta det fjärde egna albumet, en påtaglig variation i känslor och rytmik, från det ena spåret till det andra, skiftar bilden från lugn förundran till en expressiv explosiv rikedom. Med en sällsam färg och doft. Allt är både uppfinningsrikt, lekfullt, bakom alla kompositionerna står Anders Hagberg, på några av låtarna har han stöd av den danska slagverkaren Lisbeth Diers. Hon passar utmärkt in med sin improvisatoriska kreativitet.

Fortsätt

 

Nu ska inte Anders Hagberg stängas in i en fålla med etiketter som jazz eller folkmusik.
Det han skapar är musik för hela världen. Under november månad genomför han ett omfattande turnéprogram i Sverige.

BO BJELVEHAMMAR
Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Twitter
Instagram
RSS

Det senaste från Musik

Psykedelisk hemkomst

SPÄNNVIDD. ”Det finns täta, lyriska texter och rena slagdängor. Texternas innehåll löper från

Var sak har sin tid

FÖRTÄTAT. Lisa Grotherus visar i sin musik flera personliga gester, det är skört,
Gå till Toppen