Förändrat tilltal i politiken

Litteratur.

SPRÅKLÅDAN. Pratar politiker annorlunda nu än de gjorde förr i tiden? / Johan.

 

Har du också en språklig fundering? Ställ den till: sprakladan@opulens.se

Hej! Ja det gör dom. Så kort kunde jag svarat på din korta fråga. Men om jag får tolka det som att du menar inom rimlig överskådlig tid, en generation eller mansålder på sin höjd, så kan vi se att det blivit kortare meningar, snabbare och mer slagkraftigt.

Kort sagt hade en brummande, långsam och introvert piprökare som Thorbjörn Fälldin inte kunnat göra sig gällande i dagens snabba hårda debattklimat. Synd kan man tycka.

Vi kan se att Stefan Löfven på sätt och vis i senaste valet försökte vända denna trend genom att i ett forum som Instagram — så förknippat med ett direkt snabbt tilltal — skriva uppseendeväckande långa texter till sina foton.

Själv ser jag den tydligaste utvecklingen hos Moderaterna som på den verkligt mörkblåa tiden hade ett närmast antagonistiskt och drygt förhållande till journalister.Jag måste erkänna att även som vänsterpartist kunde jag känna en slags masochistisk njutning över att Gösta Bohman och sedermera Carl Bildt ibland faktiskt inte svarade på frågan utan kom med motfrågor och syrlig kritik mot journalisterna.

Donald Trump har dragit denna attityd över all anständighets gräns förvisso, men i det svenska politiska landskapet är det mer och mer ovanligt. Ett annat nytt fenomen jag ser är att politiker egentligen inte svarar på frågan utan bara drar i gång sin inre bandspelare och rapar upp paroller och mediaanpassade klyschor, som om frågan mest var en trigger för att veva partiprogrammet. I detta förfarande är Ebba Busch Thor guldmedaljör.

JESPERNORDSTRÖM          jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Jesper Nordström

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Litteratur

0 0kr