Snabblånen blir allt populärare i Sverige

Sponsrat
Foto: Krzysztof Dzwonek

I SAMARBETE MED SVERIGESEO. Snabblånen blir alltmer populära i Sverige vilket egentligen inte är så konstigt. Vi har börjat att vänja oss vid denna typ av krediter.

Det är idag inte något märkligt att ta ett snabblån på mindre belopp när ekonomin tillfälligt tryter och det är inte heller något märkligt att låna av någon annan än banken. En annan faktor är att det idag finns alltfler kreditföretag som lånar ut pengar i form av snabba lån. För den som har behov av ett snabbt och tillfälligt lån finns det många olika alternativ.

Fördelar med snabblån

Fördelarna med snabblånen framgår redan av namnet, det går snabbt att såväl söka som att få tillgång till pengarna. Borta är bankerna och banklånens tid när man först skulle fylla i ett antal olika blanketter. Därefter tvingades man vänta en eller ett par veckor innan man blev kallad till ett möte med banken där låneansökan skulle gås igenom. Hade man tur fick man tillgång till lånet inom någon vecka efter mötet.

Idag sker ansökningarna online och det är även möjligt att hantera kreditansökan via mobiltelefonen. Därefter får du snabbt besked om du beviljas krediten och du har pengarna på ditt konto en kort stund därefter. Denna typ av kredit är helt enkelt ett oerhört smidigt sätt att låna när man snabbt behöver lite extra pengar för ett visst inköp, till exempel en resa eller något liknande.

En annan fördel är att kreditprövningen inte är lika restriktiv som den är vid traditionella privatlån. Det är ofta möjligt att få snabbkrediter även om man inte har fast anställning eller om man har betalningsanmärkningar eller liknande, faktorer som brukar vara en garanti för att en kredit inte beviljas.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån kan enklast förklaras som en kredit på ett mindre belopp där krediten ska återbetalas inom en mycket kort tid, oftast inom trettio dagar. De kallas ofta även för sms-lån, mikrokrediter, telefonlån eller liknande. Ett annat kännetecken är att utbetalningen sker rekordsnabbt. Hur snabbt du har pengarna på ditt konto beror på vilken bank du använder dig av, men ofta kan du ha pengarna på ditt konto redan samma dag.

Vad man ska tänka på när man tar denna typ av krediter?

Som vid alla krediter ska du självfallet räkna på vad lånet kommer att innebära för din ekonomi. Vilken är den faktiska kostnaden och kommer du att kunna betala tillbaka krediten på dagen för återbetalning?

En annan sak du bör göra är att jämföra de olika snabba krediter som finns och de villkor som gäller för vart och ett av dessa. Emellertid finns det en uppsjö av företag som erbjuder denna typ av krediter och du kan enkelt finna uppåt ett femtiotal olika erbjudanden, vart och ett av dessa med sina särskilda villkor. Det är inte möjligt att på egen hand jämföra alla dessa erbjudanden.

Men det finns hjälp att få. Det finns nämligen webbplatser som är specialiserade på att jämföra olika snabblån. Där får du snabbt en överblick över vilka erbjudanden som finns och vilka villkor som gäller. När du sedan funnit ett erbjudande som du tycker är intressant kan du snabbt och enkelt göra din kreditansökan online.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.