Rätt lån för dig

Sponsrat.
Foto: Pixabay.com

Behöver bilen tas till mekanikern eller har du helt enkelt haft fler utgifter än förväntat? Det är viktigt att jämföra och välja rätt lån med bra villkor så att du inte blir överraskad när det är dags att återbetala.

Varför behöver du ett lån?

Först måste vi säkerställa varför du behöver ett lån, då det är olika krav och villkor beroende på vad för typ av lån du väljer. Om du behöver renovera eller fixa något så är det oftast ett privatlån då man inte har något i säkerhet eller pant till skillnad från ett billån. 

När du tar ett billån så använder långivaren själva bilen som säkerhet, så skulle du inte kunna betala tillbaka lånet, så kan långivaren ta bilen för att få pengarna tillbaka. 

Fundera varför du behöver ett lån och tänk på att om du tar ett lån med säkerhet såsom billån så är det oftast bättre villkor och lägre ränta för dig som lånar.

Typer av lån

  • Privatlån är ett lån utan säkerhet, nästan alla banker erbjuder detta i dagsläget. Det är oftast högre ränta på privatlån jämfört med lån med säkerhet såsom bolån och billån.
  • Bolån är ett lån där man tar bostaden som säkerhet. Ett väldigt vanligt lån för dem som vill köpa sin första bostad. Bolån har oftast betydligt lägre ränta och väldigt lån återbetalningsperiod. Räntan varierar beroende på din valda återbetalningstid, det är oftast mellan 2 – 3 procent.
  • Billån är nästan som ett bolån, istället för bostaden som säkerhet så tar man bilen eller fordonet i säkerhet. Billån kan också kallas för fordonslån, då det går oftast att ta lån vid köp av motorcyklar och båtar. Vanlig ränta kan vara mellan 3 – 5 procent.
  • Snabblån eller SMS:lån som det kallas, är lån som görs utan säkerhet och handlar om mindre belopp. Vanligtvis så får man pengarna samma dag som man ansöker, du kan läsa mer om snabblån här https://kreditval.se/snabblan/.

Oavsett vad för typ av lån du väljer, så är det viktigt att planera och se till att du har möjligheten att återbetala lånet. Skulle du missa eller inte ha möjlighet att återbetala lånet så kan det bli dyrt väldigt fort med påminnelsavgifter och inkassokrav.

Slutsats

Se till att du vet varför du behöver ett lån så att du kan välja rätt lån med bästa villkoren och lägst ränta. Innan du bestämmer dig och gör en ansökan se till att du jämför villkoren innan du slår till, det finns väldigt många långivare att välja ifrån. Det viktigaste av allt är att låna inte mer än vad du behöver och se till att du kan följa återbetalningsplanen.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.