Hur man förhandlar lån

Sponsrat.
Foto: Andrea Piacquadio

Alla lånar vi pengar till olika saker. Vissa lånar pengar för långsiktiga köp som ett hus eller en bil. Andra lånar pengar till investeringar såsom aktier eller för bostäder för uthyrning. Oavsett anledning är det viktigt att man ser på lånevillkoren för att ta det bästa beslutet. Nedan listar vi viktiga faktorer du som låntagare behöver ha i åtanke.  

Låna utan UC

UC står för Upplysningscentralen och är en myndighet de flesta banker och långivare vänder sig till för att utföra en kreditupplysning. UC kollar upp alla skulder du har, även om de ligger i flera olika inkassobolag. Ditt låneansökan till ett lån med UC kan därför bli nekad om du har en betalningsanmärkning på någon av dina skulder.

Om du redan har en betalningsanmärkning eller att du vill kunna ta flera lån samtidigt, ska du hellre se på lån utan UC. Dessa långivare kollar ofta upp i mindre aktörer som Bisnode och Creditsafe. Lån eller skulder som du har utanför dessa aktörer snappas då inte upp, vilket gör att du kan ha flera lån samtidigt.

 

När man söker upp långivare som inte gör kreditupplysning via UC ser man ofta erbjudanden på SMSlån utan UC. Detta har mycket att göra med att SMSlån har generellt snällare krav. Var dock medveten om att detta oftare än inte kompenseras upp med räntan du betalar, med effektiva räntor som kan vara det dubbla mot det du har lånat. Vi råder dig till att kolla extra noga på räntan ifall du överväger SMSlån.

Ränta

En annan viktig sak att se noga på när man ska ha i åtanke är räntan. Räntan är den avgift du betalar till långivaren som pris för att du fick låna pengar. Räntan överlag reflekterar också till stor del risken som långivaren tar på sig när de lånar ut pengar till dig. Lånar du pengar från en svensk bank så följer kontroll av inkomst såväl som nuvarande skulder. Detta gör dock att du får låg ränta i gengäld på kanske omkring 4-9% om året, detta för att de känner sig säkra på att du kan betala tillbaka lånet.

SMS lån är däremot motsatsen till detta – De kräver hög ränta men har i gengäld väldigt snälla krav. Du får också pengarna betydligt snabbare. Allt detta beror på att SMS-lån gör mindre kontroller än vad banken gör och tar därför en högre risk.

Sammanfattning

Vilket lån som passar dig bäst beror på hur du är som person och dina mål, men viktiga faktorer när man lånar pengar är lånekraven, räntan och hur snabbt man får lånet beviljat.

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.