Fördelar och nackdelar med sms lån

Sponsrat.
Foto: Andrea-Piacquadio

Ett vanligt begrepp som finns idag, det är så kallade sms lån. Detta namn på lånet hänger kvar sedan den tiden då man med ett enkelt sms kunde låna pengar. Ett sms lån är en form av blancolån och ofta är det en mindre summa pengar som menas. Men det finns de långivare som lånar ut högre summa pengar och kallar det för sms-lån ändå.

Som med så mycket annat, så finns det så klart både fördelar och nackdelar med denna typ av lån. Det gäller att tänka till före du lånar pengar, oavsett vad det är för lån.

Fördelar med sms lån

Ett sms lån är ofta lösningen när det finns behov av att få pengar till något ganska omgående. Ofta går det snabbt att ansöka och snabbt att få pengarna på kontot. Många långivare har direktutbetalning till de större bankerna. En annan fördel med sms lån är att det är oftast lätt att bli beviljad. Det även om man har enstaka betalningsanmärkningar. Det finns även de långivare som lånar ut pengar, som erbjuder räntefritt, om du betalar tillbaka det inom en viss tid.

Nackdelar med sms lån

Finns det fördelar så brukar det ju även finnas nackdelar, så även med smslån. Även om det är rätt lätt att få detta lån, så kommer det med hög ränta och kort återbetalningstid. En del låter dig bara låna pengarna i en enda månad. Sedan finns det de som låter dig betala tillbaka över lång tid, givetvis mot en högre totalkostnad.

En annan nackdel som detta lån har är att det är lätt att använda det till onödiga köp. Det kan även göra att din kreditvärdighet försämras. Det om du ansöker om många lån, som tar UC.

Sms lån bra som nödlösning

Förhoppningsvis har du en stabil ekonomi, med en lön som kommer varje månad. Du betalar dina räkningar och utgifter som du ska och kanske till och med kan spara undan en slant. Men har du så pass mycket pengar att du kan klara av en oväntad utgift på ett par extra tusenlappar en månad? De allra flesta svenskar har dessvärre inte det. Kanske bilen eller tvättmaskinen går sönder, eller att du får en dyr tandläkarräkning. Då kan det vara värt att ta ett sms lån för att täcka upp för det!

När ska du undvika sms lån?

Även om det ibland finns tillfällen då det är lämpligt att ta ett sms-lån, så finns de tillfällen där du nog bör låta bli. Om du lånar pengar, men inte kan betala tillbaka det månaden efter, då bör du inte det. Du bör inte heller låna pengar på detta sätt om det är så att du har ett spelberoende, om du lånar för att betala för nöjen eller om det är ett lån för att täcka upp ett annat lån med.

Viktigt tänka långsiktigt

Visst är det bra att det finns möjlighet att ta ett litet lån, men du bör inte göra det till en vana. Det är lämpligt att istället se över din ekonomi kanske?

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.