Enkelt att välja dammsugare med rätt hjälp 

Sponsrat.

Att hitta rätt dammsugare när det är dags för en ny behöver inte vara särskilt svårt. Genom att gå igenom den information och de tester som finns tillgängligt är det rätt lätt. Men det finns saker som är viktiga att tänka på. 

Med jämna mellanrum behöver man köpa ny dammsugare. Det kan vara så att den gamla inte håller måttet längre eller att man behöver komplettera den man har med en extra. Många bävar inför att köpa ny dammsugare. De vet inte vad de ska titta med och deras erfarenhet säger att de inte kommer komma hem med en dammsugare som uppfyller alla deras krav. 

Det är lätt att det blir så, speciellt om man köper en på grund av utseende eller för att den ser bra ut. Istället bör man, precis som med andra viktiga beslut, göra ett informerat val. Detta kan man göra genom att gå igenom de dammsugare som finns på marknaden och sen baserat på detta fatta ett beslut. Men man saknar ofta den praktiska kunskapen. 

Siffrorna och specifikationerna ser bra ut men hur fungerar den när det väl är dags att städa? Det görs regelbundet tester av olika former av experter där just denna sista del också vägs in. Många tidningar och hemsidor redovisar sina resultat och presenterar det så det är lätt att jämföra. 

Ett test dammsugare tittar på flera olika faktorer och väger dessa tillsammans för att komma fram till ett samlat resultat. Är man exempelvis ute efter en sladdlös dammsugare bäst i test så jämförs de olika modellerna med varandra för att kunna kora en vinnare. 

Med eller utan sladd? 

Att läsa och ta del av olika testers resultat är en bra lösning. Det ger dig möjlighet att se olika för och nackdelar som ofta inte annonseras i reklamen för en dammsugare. Det ger dig även en chans att ställa de olika modellerna mot varandra. 

En sak som är bra att tänka på är vilken sorts dammsugare du ska välja. Det finns tre huvudsakliga kategorier. De traditionella dammsugarna med sladd som du kopplar in i ett vägguttag. De sladdlösa dammsugarna som du laddar när de inte används. Den tredje kategorin är robotdammsugarna som kräver minimal insats från sin ägare. 

Varje kategori kommer med sina för och sina nackdelar. En sladddammsugare kan användas under långa perioder, så länge sladden är i kopplad så går dammsugaren. Nackdelen är dock att de hela tiden måste förbli i kopplade vilket gör att de inte är särskilt smidiga. 

En sladdlös dammsugare är oftast lättare och dessutom så begränsas du inte av en sladd. Nackdelen är att de måste laddas och bor du stort kanske inte batteriet räcker för hela hemmet. Robotdammsugaren är väldigt enkla då de sköter städningen själv, de kör dessutom tillbaka till laddstationen när de behöver mer energi. 

Men de är samtidigt begränsade. De hindras av föremål på golvet och de har ett litet utrymme för damm och smuts i jämförelse med de andra modellerna. 

Vilken dammsugare du väljer är helt upp till dig men bör baseras på fakta och kunskap. Detta för att det ska bli ett så bra köp som möjligt. 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.