Den inbillade sjuke sätts upp med Persbrandt

Sponsrat.

I SAMARBETE MED APOTEK SVEA. Den 19 oktober är det premiär för Maximteaterns uppsättning av Den inbillade sjuke. I huvudrollen ser vi Mikael Persbrandt. För regi ansvarar Stefan Larsson.

Molières klassiska komedi Den inbillade sjuke har premiär den 19 oktober på Maximteatern i Stockholm. Totalt är 29 föreställningar planerade och det går redan nu att köpa biljetter till dem på teaterns hemsida. Något som kan kan vara värt att göra för alla de som tenderar att oroa sig för sin hälsa, även när det egentligen inte finns belägg för sådana funderingar.

En klassisk komedi med Mikael Persbrandt i huvudrollen

Den inbillade sjuke handlar nämligen om en hypokondrisk och despotisk man som ständigt skapar problem för människorna han bossar runt på med alla sina möjliga inbillade åkommor. Något som också ska kureras med alla typer av galna alternativa metoder och mediciner, som knappast finns att köpa hos Apoteket. Samtidigt försöker mannens assistent att hålla allt under kontroll och tvingas därmed lura och manipulera honom för att dämpa alla skador denna gnälliga tyrann tenderar att orsaka.

I huvudrollen som den hypokondriska mannen (med en onaturligt stark kärlek till FASS) ser vi Mikael Persbrandt och i rollen som hans assistent ser vi Petra Mede. Andra skådespelare som medverkar är Ellen Jelinek, Johan Wahlström och Alexandra Zetterberg Ehn. För regin ansvarar Stefan Larsson.

Pjäsens skrevs redan 1673

Den inbillade sjuke är som sagt en pjäs skriven av den legendariska franska dramatikern Molière. Denna komedi blev hans allra sista pjäs och han skrev den 1673, samma år som han dog blott 51 år gammal. Hade pjäsen skrivits idag, när folk jämför medicinpriser online, kan vi räkna med att dess huvudperson hade lagt en hel del tid på att nyttja den moderna tekniken till att stilla sin oro.

Om detta låter som underhållning som passar dig eller vännen, passa på att se den nu i höst. Det är inte alltid det sätts upp komedier här på den svenska teaterscenen med sådan stark skådespelarensemble.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.