Allt du behöver veta om den magiska fullmånen

Sponsrat.

Även om varken hokus pokus eller spiritualitet är din grej, så har nog de flesta en känsla av att det är något magiskt med en fullmåne. Läs vidare och lär dig mer om den lysande månen.

Vad är fullmåne?

Fullmåne är en månfas då jorden är placerad mitt mellan solen och månen, så att vi från jorden kan se hela månens belysta sida. De olika månfaserna beror på var månen är placerad i förhållande till jorden och solen.

Större eller mindre delar av månen kommer alltid att vara upplysta av solen, bortsett från när det är månförmörkelse. Månens ljus är tydligast när det är fullmåne och minst tydligt vid nymåne, som också är en av faserna.

När är det fullmåne?

Det finns fyra månfaser totalt, som det tar 29,53059 dagar för månen att gå igenom. Därför är det fullmåne minst en gång i månaden, så även om fullmånen kan kännas magisk är den inte något särskilt sällsynt fenomen.

Det är dock lite mer sällsynt att ha två fullmånar under samma månad. Det sker nämligen bara cirka vart 2,5 år och kallas för Blue moon, även om det på inget sätt har något att göra med blå fullmånar.

förutom fullmåne finns även följande månfaser: Nymåne, då månen också ligger mellan solen och jorden, men då det är dess mörka sida som kan ses från jorden. Tilltagande måne, då allt mer av månen lyses upp av solen – samt avtagande måne, då allt mindre av månen lyses upp av solen.

På internet kan du hitta mängder av kalendrar som visar när det är fullmåne under året och där du kan följa månens faser.

Påverkar fullmånen sömnen?

Du har säkert hört att fullmåne kan påverka din sömn. Det kommer gammal vidskeplighet, då fullmånen troddes orsaka att vi sover sämre.

Men forskning har alltid avvisat påståendet, tills en studie från University of Washington nyligen indikerade något annat. Studien visar nämligen att samhällen som lever utan elektricitet och bara har månens ljus sover mindre fram till och under fullmåne.

Studien är dock en av de enda med de slutsatserna och därför är det alltid klokt att vara lite kritisk mot resultatet.

Är fullmånen magisk?

Förr i tiden användes månen som kalender och kompass och det är det många som inkorporerar i det moderna livet, och som använder månen och dess faser som guide.

En del kopplar ihop menstruationscykeln till månens faser och andra använder det som en självreflekterande kalender. Precis till nyår, då många tittar framåt och bakåt med nyårslöften, så görs det varje månad genom

att följa månens faser. I denna form av månritualer sjösätts drömmar, idéer och nya mål ofta vid nymåne, medan fullmåne ska ge plats för att upplevelser och känslor kommer fram i ljuset.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.