5 trick, för hur du optiskt kan göra ett litet kök större

Sponsrat.

Köket är en plats där vi börjar vår dag med en kopp starkt kaffe och avslutar med en god middag. Ett litet kök behöver inte betyda att du måste ge upp ett maximalt funktionellt utrymme och stora kulinariska idéer.Läs igenom tipsen som förändrar den minsta köksvrån till ett luftigt utrymme för matlagning till vardag och fest. 

1. Ljusets färg är grundläggande

Den bästa hjälpen i kampen mot ett trångt utrymme är färger. Och det i alla olika rum. I köket gör en ljus golvbeläggning och väggkakel underverk. Du kanske inte ägnar så stor uppmärksamhet åt golvet vid matlagning, men ett mörkt och matt golv slukar ljus och minskar på så sätt optiskt utrymmet. Ett ljust och glansigt golv reflekterar däremot ljuset och gör köket luftigare. Idealiskt är att också ha köksbänken i en ljus nyans.

Vill du inte ge dig in på att bygga om köket helt och hållet? En kakelbeläggning kan du liva upp utan att plocka ner den. Självhäftande fototapeter vid köksbänken är slitstarka och i ljusa färger ger de köket en ytterligare dimension.

2. Var minimalistisk

Säg adjö till dekorationer och andra småsaker som tar plats från rymligheten. Ju mindre saker som blir kvar på köksbänken desto större kommer köket att se ut. Göm knivställ, mixer eller matlådor i förvaringslådor eller skåp och låt bara de mest nödvändiga sakerna du behöver för den dagliga matlagningen vara kvar.

3. Glas ger ytterligare en dimension

Matbord i glas, genomskinliga plaststolar eller köksskåpsdörrar i glas. Genomskinliga material ger köket och matplatsen större dimensioner. Och hela rummet känns också optiskt större.

4. Mindre beslag, mer utrymme

Enkla linjer och stora ytor verkar alltid luftigt. Om du planerar en renovering, välj då definitivt en köksbänk utan beslag. Köket kommer att ge ett större intryck och dessutom kommer öppnande och stängande av skåp och lådor bli mycket bekvämare.

5. Tänk vertikalt

Till slut har vi också ett praktiskt tips på hur man kan få mer plats i ett litet kök. Om du kämpar med platsbrist i köket, utnyttja väggarna så mycket det går. Sätt upp de övre skåpen ända upp till taket och från början i två rader. En annan variant är förvaringslådor. I dem kan du förvara porslin som du inte använder så ofta eller till exempel mindre attiraljer och ställa dem i de övre skåpen. Glöm inte heller att utnyttja lediga utrymmen under dem. Ett diskställ som går att hänga upp sparar plats bredvid diskhon, en magnetisk list för knivar är praktisk och sedan en väggarrangör för alla kryddor och såser som du behöver ha till hands när du lagar mat.   

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.