Vilse i djungeln utan manus

Scen & film.
Da’Vine Joy Randolph spelar den hårt prövade bokagenten Beth som försöker få författaren Loretta, spelad av Sandra Bullock, att göra pr i “The lost city” (foto : Kimberley French/Paramount Pictures)

FILMRECENSION. Pålitligt roliga duon Sandra Bullock och Channing Tatum är charmiga – men i övrigt borde “The lost city” döpas om till “Den vilda jakten på ett bättre manus”.

Fakta: The lost city

Genre: Äventyr

Premiär: 20 april 2022

I rollerna: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe med flera

Regi: Adam Nee, Aaron Nee

Speltid: 1 timme 51 minuter

Åldersgräns: 11 år

Romance-författaren Loretta Sage (Sandra Bullock) har börjat tröttna på sin bästsäljande bokserie och vill helst bara ligga hemma i badkaret och dricka vitt vin med is. Alan Caprison (Channing Tatum), den hunkiga modellen som pryder hennes bokomslag, älskar däremot varje ny bokutgivning, samt den uppmärksamhet från fansen som hör till.

När Loretta under en pr-tillställning blir kidnappad av en ond rikemansskurk som ser ut som Harry Potter i skägg (det blir lätt så när Daniel Radcliffe dyker upp i roller han inte riktigt bottnar i) tar Alan upp jakten, vilket för dem båda till en okänd ö i Atlanten där en vulkan hotar med utbrott exakt när som helst.

Det är absolut inte fel att återuppliva det gamla goda romans-i-djungeln-äventyret, en härlig genre som alltsedan “Den vilda jakten på stenen” och Indiana Jones glansdagar framgångsrikt kombinerat strapatser med kärlek mellan omaka par.

Men redan tio minuter in i “The lost city” kan man konstatera att ingen direkt brytt sig om att skapa en riktig story som är menad att ta på allvar. I stället satsar man på en ironiskt hopvispad plot, fullastad med fånerier, så som det kanske måste gå till 2022.

Det blir för all del ganska kul, speciellt inledningsvis när Brad Pitt släpper ut håret och dyker upp som väderbiten äventyrare som dödar småbus till frukost; han är den typ av kille som Alan så desperat vill vara.

“Varför är du så snygg” flämtar Loretta när Pitt befriar henne från den onde Harry Potter, vilket är roligt och vältajmat.

Sandra Bullock och Channing Tatum är heller inget tråkigt par, de verkar ha genuint kul ihop när de fånar sig i djungeln och det smittar av sig, vilket räddar den svaga betygstrean.

Men i avsaknad av spännande handling så saknar man lite mer fart i replikerna, det hade inte varit fel med en ännu mer ambitiös nytändning av den gamla fina screwball-traditionen där ett par gnabbas – fyndigt och farsartat om relationer och könsroller – hela vägen in i en härligt förutsägbar final där de trots allt landar i varandras armar.

Kort sagt, var är den nutida Nora Ephron? Inte ute i djungeln med Bullock och Tatum i alla fall.

Fakta: The lost city

Genre: Äventyr

Premiär: 20 april 2022

I rollerna: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe med flera

Regi: Adam Nee, Aaron Nee

Speltid: 1 timme 51 minuter

Åldersgräns: 11 år

Miranda Sigander/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr