Viktig spelfilm om sadistisk forskning

Scen & film.
Stillbild från filmen “Sockerexperimentet”.

EXPERIMENT. Ingela Brovik var på premiären av filmen “Sockerexperimentet” som baserats på en verklig händelse. “Nu har detta hemska övergrepp gestaltats i en viktig spelfilm om historien, men en tid som också är vår tid.”

Sockerexperimentet
Betyg:
Opulens betyg 3
Genre:
Drama
Regissör: John Tornblad
Medverkande:
Per Ragnar, Henrik Norman, Amanda Malmberg, Magnus Af Sandeberg, Tony Lundgren

Det var fullsatt till sista plats på Folkets Bio Panora i Malmö inför premiären på Sockerexperimentet, en ny svensk film om det experiment som utfördes på Vipeholms sjukhus utanför Lund.

Sårbara, sköra patienter utsattes för sadistisk så kallad forskning om hur människor reagerar inför att enbart äta socker och mjöl, det vill säga tjock kola, som “mat” varje dag.

Det blir svåra skador på tänder och mage för de redan utsatta patienterna med funktionsnedsättningar i denna sakligt lågmälda spelfilm byggd på sann historia, som utspelas 1948. Filmen skildrar mentalt och fysiskt handikappade personer som trots att de behandlas illa försöker försvara sig, tillsammans med några modiga sjuksköterskor, gentemot arroganta överläkare som vill bli framgångsrika inom medicinsk forskning. En motsättning som även speglar det patriarkala Sverige på 1940-talet.

Denna groteskt mörka historia resulterade först i en dokumentär i SR/ Sveriges Radio häromåret och fick stor uppmärksamhet.

Nu har detta hemska övergrepp gestaltats i en viktig spelfilm om historien, men en tid som också är vår tid.

Sockerexperimentet
Betyg:
Opulens betyg 3
Genre:
Drama
Regissör: John Tornblad
Medverkande:
Per Ragnar, Henrik Norman, Amanda Malmberg, Magnus Af Sandeberg, Tony Lundgren
 
INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr