Stilig höghöjdsaction med Cruise

Scen & film.
Tom Cruise gör åter sin paradroll som Pete ”Maverick” Mitchell i uppföljaren ”Top Gun: Maverick”. (Foto: Paramount Pictures/AP)

LUFTSTRID. Lättsam, högintensiv och fylld av nostalgi – ”Maverick” är en klichéfylld men bitterljuv present till alla ”Top Gun”-fans. Och Tom Cruise visar inga tecken på att slå av på takten.

Fakta: Top Gun: Maverick

Genre: Action

Premiär: 25 maj 2022

I rollerna: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly med flera

Regi: Joseph Kosinski

Speltid: 2 timmar 11 minuter

Åldersgräns: 11 år

Solglasögonen av pilotmodell, t-shirt över vältränad bringa och så skinnpaj och snabb motorcykel i solnedgången på det. Check, check och check.

Tom Cruise vårdar sitt varumärke som actionman med ungdomlig aura väl även om hans kaxige Pete ”Maverick” Mitchell i den här uppföljaren till ”Top Gun” snabbt får inse att hans uppgift inte blir att själv befinna sig i hetluften. Han ska i stället undervisa den unga, heta, kommande generationen på flygutbildningen Top Gun – en elitenhet inom den amerikanska flottan – inför ett mycket riskabelt uppdrag.

Hur ska flygarkungens ego klara det, kan man undra? Tja, är gammal äldst?

Så här i Nato-tider är det förstås lite extra intressant att få en inblick i våra kommande militära kollegors vardag. Uppdraget som flygaressen får handlar om att slå till mot en av ”våra Nato-allierades fiender”, men mer specifik blir aldrig hotbilden än så.

Precis som i originalfilmen ligger fokus mer på de interna relationerna inom gruppen än på något storpolitiskt spel. Den här gången spetsas handlingen till av faktumet att Mavericks förolyckade gamle vän Gooses (Gåsen) son, som lyckat nog kallas för Rooster (Tuppen), numera går på Top Gun och har ett horn i sidan till Maverick.

I det stora hela så speglar ”Maverick” mest den gamla originalfilmen utan att riktigt komma i närheten av att skapa egna, ikoniska scener. Det bjuds mer på publikfrieri – vissa replikskiften är riktigt kul – än något verkligt originellt även om de många flygscenerna givetvis är ett slags flygfarkosternas motsvarighet till biljakternas ”Fast and furious”-rullar. Det vill säga: medryckande, dyra och extremt actionladdade.

Snart 60-årige Tom Cruise gör sitt allra yttersta för att bevisa att han är still going strong – och det är han utan tvekan.

Men den meste hjälten är i slutänden Val Kilmer, som märkt av sin alldeles verkliga strupcancer, kortvarigt dyker upp som Iceman i filmen och kramar om Tom Cruises Maverick.

Det blir det starkaste ögonblicket i en film som i övrigt är lättsam som en sommarplåga – den kommer att roa för fullt och säkert dominera topplistorna, för att sedan blekna.

Fakta: Top Gun: Maverick

Genre: Action

Premiär: 25 maj 2022

I rollerna: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly med flera

Regi: Joseph Kosinski

Speltid: 2 timmar 11 minuter

Åldersgräns: 11 år

Miranda Sigander/TT

Det senaste från Scen & film

Oinspirerat rymdäventyr

SCIENCE FICTION. ”Lightyear” kanaliserar en kollektiv längtan efter upptäcktsresande efter många års
0 0kr