Många sevärda filmer vid Berlinfestivalen 2020

Scen & film/Kultur.
Filmfestivalen i Berlin. Iranska There Is No Evil i regi av Mohammad Rasouf belönades med Guldbjörnen. I det lilla mobilfönstret ses regissören. Montage: Opulens.

FILMFESTIVAL. Berlin Film Festival är den största filmfestivalen efter Cannes. Ingela Brovik rapporterar om nya sevärda filmer och vilka filmer som belönades med de främsta priserna.

 

Midnatt i Berlin, torsdag kväll, på biografen Zoo Palast mitt i Berlin. Dokumentärfilmen Was bleibt, i regi av Clarissa Thieme, har precis visats och en livfull diskussion äger rum mellan publik och regissör. Diskussionen handlar om att finna ett annat sätt att se på kriget i Bosnien, 25 år efteråt. I filmen reser regissören runt i Bosnien. Det är många stora stillbilder av hus, det är bilder på stadsdelar från Thiemes förra film, som gjordes strax efter krigsslutet. Nu står regissören på samma plats igen för att diskutera med människor om vad som har hänt i deras stad efter kriget. Det är en film full av röster som ivrigt talar, det är viktiga samtal, men vi ser inga ansikten. Filmen exploaterar inte krigets offer/efterlevande, utan ger oss i publiken ett nytt perspektiv på kriget, vars sår ännu skapar sorg och smärta.

 

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr