Krigsslutet som gav upphov till nya krig

Scen & film.
Atombombsmoln över Hiroshima (foto: Wikipedia)

”Atombomberna hade inte någon avgörande betydelse för kriget. Detta är ett väl dokumenterat faktum som Sveriges Television borde kunna tilltro allmänheten att bli informerad om.” Lars Borghem har sett dokumentären Hiroshima: 75 år efter bomben och påminner om de krig som följde Japans kapitulation.

Hiroshima: 75 år efter bomben
Dokumentär av James Erskine
Kan ses på SVT Play till 2 februari 2021

 

Filmen upprepar alla de vanliga försvaren för att fälla atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Att de fick slut på kriget. Att de räddade japanska och amerikanska liv. Filmen påstår också felaktigt att den amerikanska militären var positiv till en användning av atombomberna. Tvärtom var det de civila, president Truman, krigsminister Stimson och utrikesminister Byrnes som ville bomba Japan med atombomber. Alla ledande amerikanska militärer insåg att Japan ville kapitulera och att atombomberna inte hade någon avgörande betydelse för kriget. Detta är ett väl dokumenterat faktum som Sveriges Television borde kunna tilltro allmänheten att bli informerad om.

Det finns för övrigt ett samband mellan Japans kapitulation och Koreakriget 1950 -1953. Den 8 augusti 1945, två dagar efter bomben över Hiroshima, började kriget mellan Sovjetunionen och Japan i Manchuriet, som Truman och Stalin kommit överens om i Potsdam. Tiotusentals koreaner slogs på Sovjets sida mot Japan som ockuperat deras land sedan 1932. På kort tid tillfångatogs sexhundratusen japanska soldater och hundratals generaler kapitulerade. Sovjetiska trupper och koreanska gerillatrupper förföljde japanerna in i Korea.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Den japanska ockupationen av Korea hade varit brutal. Men Stalin och Truman hade inte diskuterat vad som skulle hända efter att krigen var slut. Nu beordrades två amerikanska arméöverstar varav Dean Rusk, som senare i egenskap av USA:s utrikesminister skulle bli en av de huvudansvariga för Vietnamkriget, att dra en linje på kartan över Korea så att japanska styrkor kunde kapitulera till Sovjetunionen över linjen och till USA under linjen. Stalin accepterade trots att de amerikanska styrkorna då befann sig långt från Korea. Koreanerna blev inte tillfrågade.

Samtidigt kunde också Vietnam befria sig från utländsk kontroll från Japan och Frankrike. Den 2 september 1945 läste Ho Chi Minh inför en halv miljon vietnameser i Hanoi upp självständighetsförklaringen som byggde på den amerikanska från 1776. Vad de inte visste var att Charles de Gaulle just varit i Washington och fått stöd av USA att fortsätta den franska kolonisationen av Vietnam. Kriget mot först Frankrike och sedan USA skulle snart följa.

LARS BORGHEM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr