Genom koreografens öga

Scen & film.
Joakim Stephenson och Ingmar Berman Jr. mottar priset Special Mention Award for exceptional artistic achievement.

PRISVINNARE. “En nyskapande dansfilm där fyra av Sveriges mest kända koreografer reser till Ingmar Bergmans hem på Fårö för att finna inspiration till varsitt känsloladdat stycke som fritt tolkar Bergmans sinne för intensiva relationer och starka känslor,” skriver Anne Edelstam.

Lagom till Bergmans 100 års-jubileum 2018, delas detta prestigefulla pris ut. Bland 74 tävlande filmer inom områdena musik, dans och teater vid den 54:e internationella kulturfilmfestivalen Golden Prague har den svenska filmen Ingmar Bergman genom Koreografens öga tilldelats pris för artistiskt utförande utöver det vanliga. Special Mention Award for exceptional artistic achievement med motiveringen: ”Filmen utmärker sig genom stimulerande koreografi, levande ljussättning samt brilliant kamera-arbete och redigering”.

Filmen, som har visats på SVT2, är en nyskapande dansfilm där fyra av Sveriges mest kända koreografer reser till Ingmar Bergmans hem på Fårö för att finna inspiration till varsitt känsloladdat stycke som fritt tolkar Bergmans sinne för intensiva relationer och starka känslor. Dansnumren varvas med unika filmklipp från Bergmans hem där hans röst leder oss rakt in i dansdramat.

Koreograferna Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg och Joakim Stephenson skapar, tillsammans med premiärdansarna Jenny Nilson, Nathalie Nordquist, Oscar Salomonsson och Nadja Sellrup från Kungliga Baletten, en fängslande föreställning som hade urpremiär och filmades under Bergmanveckan på Fårö i juli 2016.

Priset mottogs vid den TV-sända galakvällen av Ingmar Bergman Jr och Joakim Stephenson, koreograf till Onapers, ett av verken i filmen. Ingmar Bergman Jr är exekutiv producent tillsammans med Marie-Louise Sid-Sylwander (Hammars Drama Productions). Filmen producerades och regisserades av Fredrik Stattin, Nordisk Drama & Dokumentär, i samarbete med Ditte Feuk, SVT.

”Det är fantastiskt att vi vunnit pris på den här viktiga festivalen. Det är ett stort erkännande till de fantastiskt duktiga koreograferna och dansarna och till Fredrik Stattins ambitiösa filmarbete, och inte minst till vackra Fårö som hjälpt till att skapa den fina stämningen i filmen”, säger en mycket glad Ingmar Bergman Jr efter prisceremonin.

ANNE EDELSTAM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr