Filmtips i sommar- och semestertider 2024

Scen & film.
film, film på bio, filmsommar, Juliette Binoche, Isabelle Huppert
Vinjett: Opulens, baserat på en grundbild från Pixabay.com.

FILM. Ingela Brovik tipsar om sevärda filmer på bio i sommar- och semestertider. 

”En doft av kärlek – Pot au Feu”, fransk film om en kvinna och en man som båda arbetar i ett kök i en herrgård på 1870-talet där kvinnan, spelad av Juliette Binoche, lagar extraordinärt god mat och mannen/chefen deltar och tittar på. Båda hyser kärlek till den goda mat som lagas åt glada gäster.

Det gnistrar om konsten att skapa kulinariska rätter i denna film som med närbilder på matlagningen följer i detalj hur det går till, när maten blir både vacker och synnerligen välsmakande. Kärleken mellan de två växer i takt med matlagningen och speciellt Juliette Binoches rollkaraktär är mycket livfull.

Humor och elegans

Filmen är både rolig, elegant och skildrar hur kvinna och man arbetar tillsammans jämlikt och älskar mat och varandra. Faktum är att regissören, som föddes i Vietnam, Tran Anh Hung, har skapat den mest franska film med mat-tema som jag hittills sett. Den framstår också som unik i ett större perspektiv.

En bisarr story

”Hit Man”, är en amerikansk film om en lärare (spelad av Glen Powell) som på fritiden jobbar som avlyssningsexpert hos polisen. Han får det nya uppdraget att avslöja folk som söker beställningsmördare. Det är en märklig story som gör filmen bisarr, på ett mycket spännande sätt.

Den är regisserad av Richard Linklater som brukar göra egensinniga filmer. Detta är ingen typisk amerikansk hjälte-actionfilm, snarare tvärtom, där den förväntat tuffe mannen ständigt överraskar omgivningen – kollegor, chefer, eventuella offer – hela tiden. Han vill inte döda någon, gör eleganta undanflykter, oväntade vändningar. Ett annorlunda mansporträtt i en amerikansk film där läraren/mannen leker med sin roll. Det är kort sagt en intressant dissekering av manlighet i actionfilm, utförd med kreativ humor. Faktum är att filmen är byggd på en sann historia, vilket gör den extra intressant!

Afghansk flykting i USA

”Fremont” är svartvit film i regi av Baback Jalali, om en ung kvinna (spelad av Anaita Wali Zada) som flytt från Afghanistan till USA. Hon är ensam med stor integritet, vacker, distanserad till alla på arbetsplatsen. Vidare tycks hon ha en hemlig gåta inuti sin rollkaraktär. Detta är en konstnärlig film skapad med återhållen kraft , stark i sin indirekta, diskreta sätt att skildra den unga kvinnan som får i uppgift att skriva extremt korta texter att lägga i de ”lyckokakor” som produceras på jobbet. Helst ska det i dessa texter inte finnas ett enda ord om kärlek eller annat som kan uppfattas som banalt.

Ännu en Mad Max-film

”Fremont” är en film i diametral motsats till amerikanska ”Mad Max Saga”, en actionfilm i högt tempo om högljudda män, yngre och äldre i konflikt/ kontrast till amazonkvinnor och tjejer som är engagerade i klimatfrågor.

I början av filmen kidnappas en tioårig flicka, säljs, klär ut sig till pojke, blir en tuffing bland de klimatsmarta tjejer och kvinnor som står mot actionmän – en film med för mycket av allt, kanske därför en adekvat gestaltning av tidsandan?

Fransk författare reser till Japan

”Sidonie i Japan” är en fransk film, med Isabelle Huppert i huvudrollen, och handlar om en författare som bjuds in till Japan för att presentera sin nya bok. Den här filmen visar återigen att i fransk film får verkligen kvinnliga rollkaraktärer ta plats, på allvar. Den franska författaren har en komplicerad relation att förhålla sig till i Frankrike. Och i Japan möter hon en japansk man som blir kär i henne, komplikationer uppstår, men någon banal love story blir det inte. I stället en komplex  berättelse att ta med sig ut från biografen.

Isländsk ensamhet

”Solitude” är en isländsk film om en ensam man som måste lämna sin gård på landsbygden, ofrivilligt. Han får bra betalt, vill ge bort pengar till ideell organisation, flyttar till stan, ensam. Här gestaltas en motsättning mellan stad och landsbygd som man sett i flera isländska filmer. Senare uppstår en ovanlig vänskap mellan den ensamme 60-åringen och en pojke på 11 år vars föräldrar bor granne med mannen. En nedtonad berättelse med poetisk melankoli, typisk för isländsk film. Den är synnerligen sevärd.

Georgiskt kvinnoöde

”Smak av björnbär”, är en film från Georgien om en kvinna i 48-årsåldern som ännu är oskuld, ensamstående,och håller igång en affär i glesbygden.

Hon irriterar sina väninnor med sitt sura, självständiga beteende. Det är en rolig, sorglig , surrealistisk film med egensinnig story. Vi har att göra med en film som pendlar mellan svart humor och allvar i sin skildring av den 48-åriga kvinnan som nu vill bli av med sin oskuld. Detta är onekligen en av säsongens mest annorlunda filmer. Den ger nya perspektiv på ensamhet, identitet på enslig landsbygd, allt skildrat med poetiska, närmast dystopiska stämningar och en avsevärt tänkvärd undertext.

Krigsskildring från Norge

”Konvojen”, är en norsk film om hur en båt under andra världskriget ska ta sig från Norge med varor till Sovjetunionen, efter att tyska trupper ockuperat landet. Filmen bygger på en sann historia som utspelades 1944. Det är en intensiv berättelse om en grupp norska sjömän som riskerar livet för att ge hjälp till Sovjetunionen. Alla ombord måste göra sitt yttersta för att undvika att båten blir bombad av tyska flygplan, råkar på minor i havet eller råkar ut för något annat hotfullt.

”Konvojen” är en film med stark autenticitet om utsatta män och kvinnor som måste jobba dygnet runt för att överleva. Sammanfattningsvis är det en angelägen film om andra världskriget vars berättelse och stämningar sträcker sig in vår krigsdrabbade samtid.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr