Riskfyllda vuxenlekar

Scen & film.
Ida Engvoll och Björn Mosten i Kärlek & Anarki. (Netflix)

TV-SERIE. En av senhöstens mera omtalade tv-serier är den svenska Netflixproduktionen Kärlek & anarki. En träffsäker samtidsskildring menar Clemens Altgård.

Kärlek & Anarki. Netflix. Av Lisa Langseth.Manus Lisa Langseth och Alex Haridi. I rollerna: Ida Engvoll, Björn Mosten, Johannes Bah Kuhnke, Björn Kjellman, Gizem Erdogan, Reine Brynolfsson, med flera. Säsong 1 (del 1-8).

Det är flera faktorer som bidrar till att Lisa Langseths tv-serie i åtta delar Kärlek & anarki (Netflix) blivit så lyckad. En av de tyngst vägande är att det här för ovanlighetens skull är en svensk tv-serie där samtliga skådespelare gör lysande skådespelarinsatser, från huvudrollerna till minsta biroll.

Skildringen av livet på ett bokförlag i Stockholm är inte fri från klichéer och stereotyper, men samtidigt hanteras dessa på ett sådant sätt att jag ändå går med på deras förekomst. För samtidigt uppstår det ett slags igenkänningseffekt även om det är en skrattspegel som hålls fram. Den där igenkänningen hade knappast uppstått om inte såväl regin som skådespeleriet varit på högsta nivå. Genom gestaltningen av roller som i fel händer kunde blivit grälla karikatyrer förlänas ändå ett slags trovärdighet till den historia som berättas.

Handlingen kan i grunden tyckas rätt enkel. Konsulten Sofie (Ida Engvoll) kommer till det traditionstyngda bokförlaget Lund & Lagerstedt för att föra det in i den digitala framtiden. Där irriterar hon sig initialt på den avsevärt yngre it-killen Max (Björn Mosten). Men snart nog inleder de två ett slags lek. Det är en lek som har drag av dominans och underkastelse. Men nej, det handlar inte om piskor och kedjor. De turas om med att ge varandra svåra utmaningar som genomgående går ut på att bryta mot de sociala normerna och koderna i vuxenvärlden.

Förutom åldersskillnaden finns det också en social skillnad dem emellan. Medan singeln Max, som har en osäker anställning, bor i ett kollektiv i förortsmiljö så har Sofie familj och lever ett typiskt välbärgat övre medelklassliv med make och två barn på en fashionabel adress. Interiören är som hämtad ur något glassigt heminredningsmagasin. Maken Johan, som är reklamfilmare och statusfixerad gestaltas skickligt av Johannes Bah Kuhnke, som balanserar mellan att vara cool och iskall.

Opulens Global

Du har väl inte missat Opulens Global?

Om Sofies lek med Max till att börja framstår som rätt oskyldig får den så småningom konsekvenser av ett allvarligare slag. Faktum är att jag kommer att tänka på Luke Rhineharts roman Tärningsspelaren där huvudpersonen på ett likartat vis experimenterar med tillvaron. Det är riskfyllda vuxenlekar.

Människorna på bokförlaget är som sagt karikerade men likväl är det nyanserade rolltolkningar. Där finns till exempel förläggaren Friedrich (Reine Brynolfsson), en kulturman av den gamla stammen, ibland i konflikt med sin yngre kollega Denise (Gizem Erdogan) när hon slår vakt om den politiska korrektheten. Och så har vi då den konflikträdde förlagschefen Ronny (Björn Kjellman) som i sin attityd kan leda tankarna till Ravn i Lars von Triers Direktören för det hele.

Som ett sidomotiv finns Sofies far, en övervintrad 68-revolutionär som befinner sig på gränsen till galenskap och är i total konflikt med det omgivande samhället. Den enda som förstår honom är Sofies tolvåriga dotter och det är ett fint litet sidomotiv som vävts in i handlingen, även om morfadern (spelad av Lars Väringer) egentligen är en rätt grov karikatyr. Men återigen är det något helt annat än en elak nidbild. Det här är nämligen en tv-serie med mycket värme.

Ordet kärlek i tv-seriens titel genomsyrar hela produktionen och kommer till uttryck på en rad olika vis, från ångande sexscener till ömsinta möten. För att vara en komediserie rymmer Kärlek & anarki ovanligt många nyanser och som samtidsskildring är den dessutom väldigt träffsäker.


CLEMENS ALTGÅRDclemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr