En ”bibel” för GAS-älskare

Scen & film.
HUMORGRUPP. Kalle Lind och Henrik Jutbring har skrivit en gedigen bok om Galenskaparna och After Shave (GAS), anser Mathias Jansson, som åter får lust att se humorgruppens produktioner. Galenskaparna och After Shave: ogräset i den svenska underhållningsrabatten av Kalle Lind, Henrik Jutbring
Omslaget till den aktuella boken om GAS.

HUMORGRUPP. Kalle Lind och Henrik Jutbring har skrivit en gedigen bok om Galenskaparna och After Shave (GAS), anser Mathias Jansson, som åter får lust att se humorgruppens produktioner.

Galenskaparna och After Shave: ogräset i den svenska underhållningsrabatten
av Kalle Lind, Henrik Jutbring
Forum

Åh och hej med Farbror Frej! / Hej alla barn, nu blir det bokrecension / Titta nu här vad farbror Frej tar fram / En bok om GAS och nu ska du höra / Vad du med den boken kan göra.

Vem minns inte den klämkäcka Farbror Frej från Galenskaparna och After Shaves (GAS) tv-serie ”En himla många program” från 1990. Jag tar mig därför friheten att inleda min recension av Kalle Linds och Henrik Jutbrings gedigna och utmärkta bok om GAS genom att att parafrasera en alla deras många udda och välkända karaktärer i Claes Erikssons snillrika språkdräkt.

Två spår korsar varandra 

Över 40 år i underhållningsbranchen har det blivit, men någon spikrak väg var det inte från början. Det var som den berömda ketchupeffekten, det var trögt i början innan det slutligen lossnade och GAS flöt över hela Sverige med sina revyer, tv-program, filmer och karaktärer.

Det är egentligen två spår som korsar varandra längs vägen och växlar in på ett nytt huvudspår på den svenska underhållningsbranchens stambana. I Trollhättan hittar man Claes och Anders Eriksson, två kreativa bröder som senare plockar upp Kerstin Granlund och bildar gruppen Galenskaparna. På det andra spåret hittar vi barbershopgruppen After Shave som växer fram ur Chalmers mylla med studentspex.

GAS stilblandning

Var för sig hade kanske inte grupperna blivit kända utanför Göteborg, men en sammanslagning visade sig vara mycket lyckad. Claes Erikssons texter, Afters Shaves musikaliska ådra, tillsammans med alla de övriga medlemmarnas förmåga att gestalta alla dessa minnesvärda och ofta udda karaktärer.

Vem minns inte Roy och Roger i ”Macken”, Herr Moro, Mor i skutan, Spanaren och alla de musikaliska örhängen som GAS producerats genom åren som ”Man ska ha husvagn” till ”Det ska va’ gött å’ leva”.

Om man ska beskriva GAS så är det en blandning av många olika stilar från buskis, Monty Pythonsk aburdism, crazyrevy och studentspex. Allt med en krydda av samhällssatir och musikaliska örhängen. Oavsett så är väl folkkära en passande beskrivning på GAS.

Stor mängd material om GAS

Henrik Jutbring har samlat en stor mängd material och bilder och Kalle Lind har paketerat det på ett läsvärt och underhållande sätt. Kalle Lind har tidigare skrivit en hel del om den svenska underhållningsbranschen med böcker om Karl Gerhard och Hasse och Tage, vilket gör att berättelsen om GAS hamnar i en större kontext. Resultatet blir en ”bibel” för GAS-älskare. En gedigen bok som går igenom hur det började och som beskriver alla de stora produktionerna med mycket bilder och lättillgängliga texter.

Efter att ha läst boken om “Galenskaparna och After Shave” väcks många gamla minnen och jag får lust att se några av alla dessa himla program och shower som GAS producerat genom åren.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr