Dokumentärt filminlägg i debatten

Scen & film/Kultur.
Josefin & Florin. Foto: Folkets Bio

DOKUMENTÄRFILM. Josefin & Florin är en viktig film i en tid när människor i utkanten av samhället nästan aldrig kommer till tals, skriver Anders Ström.

 

 

Josefin & Florin
Regi: Ellen Fiske och Joanna Karlberg
Medverkande: Josefin Serban och Florin Serban

När den 38-åriga svenska singelmamman Josefin träffar den 22-årige rumänske tiggaren Florin utanför livmedelsbutiken uppstår ljuv musik. En ömsesidig kärlek växer fram och det udda paret gifter sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Det som börjar som en gemensam dröm och ett sagobröllop, som gifter ihop två världar, övergår snart i en vardag som skaver.

I skuggan av den svenska samhällets krav på normalitet räcker det inte med kärlek över gränserna mellan två personer som båda haft ett tufft liv. De fyller varandras tomhet i glädje, sensualitet och vänskap. Men kärlek är inte allt. När pressen från Florins familj i Rumänien ökar sätts relationen på prov och äktenskapet synas i sömmarna. Inte helt oväntat blir det också svårt för den rumänske tiggaren att hitta sin plats i Sverige. Det är i stort sätt omöjligt att hitta en väg in i det svenska samhället som ung rom.

Dokumentären är ett inlägg i samtidsdebatten, men befriande fri från pekpinnar.

Regissörerna Ellen Fiske och Joanna Karlberg gör ett varmt, intimt och personligt porträtt av Josefin och Florins oväntade kärleksrelation. Fotot pendlar mellan varmt och färgstarkt och stålgrå vardagsrealism. Stilen på dokumentärfilmen om livet i utkanten långt från Stockholms innerstad leder tankarna till både spelfilm och reality-tv. Men det finns inget tillgjort eller konstlat i skildringen av Josefin och Florins liv. Deras försök att nå varandra speglas i ett flöde av scener och samtal som växlar mellan närhet och distans. Kanske hade filmen behövt landa ännu mer för en stund i några av nyckelscenerna.

I något av en allegorisk form har filmmakarna lyckats fånga Josefins och Florins försök till att få ett fungerande äktenskap genom att lägga in en sekvens av bilder från ett pågående ”egnahemsbygge” i vår tid. Vi får se när deras gemensamma hem transformeras från svenskt villaboende till rumänskt lantliv där man bygger med material som man kommer över. Vardagslivet formerar sig efter hand och Josefin och Florin finner sitt eget sätt att leva med barn, husdjur, grisar och höns.

Josefin & Florin är en viktig film i en tid när människor i utkanten av samhället nästan aldrig kommer till tals. Även om Josefin och Florin gör så gott de kan räcker de inte riktigt till. Trycket på dem är för hårt. Dokumentären är ett inlägg i samtidsdebatten, men befriande fri från pekpinnar. Den säger egentligen ingenting om den nationella moralism som vill förbjuda tiggeri och skicka fattigdomen på export. Det är upp till betraktaren att reflektera över det. Men filmmakarna duckar inte heller för de problem som faktiskt finns och försöker inte heller gömma undan den del av verkligheten som inte är så välpolerad genom att stänga av kameran.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Här får vi möta människan Florin och följa hans fruktlösa försök att försörja sina båda familjer i Sverige och Rumänien. Det blir honom övermäktigt. Kanske är det språket eller det undflyende draget i hans person som gör det svårt att komma honom och den svensk-rumänska kärleksrelationen riktigt nära. Den som framför allt växer under filmens gång och visar sig vara starkare än vad omgivningen insett tidigare är Josefin. Snart bär hon det krackelerande äktenskapet ensam på sina axlar. Hon är öppen för allt det nya i hennes liv, men klokt nog vägrar hon att ta hela ansvaret. På det sättet blir till slut deras liv möjligt att leva i gemenskap där både svenska och rumänska rötter får utrymme att växa.

Det lär väl inte bli någon uppföljare på Josefin & Florin, men det går inte att lämna filmen bakom sig i första taget. Nyfikenheten tvingar en att undra vad som hände sen. Blev det något hållbart kärleksliv mellan Josefin och Florin? I fiktionens värld hade det kanske blivit ett lyckligt slut, men med dokumentärfilmens öppna slut fortsätter den i betraktaren som en fråga: Är det verkligen möjligt för alla att leva i dagens Sverige?

ANDERS STRÖM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr