Den amerikanska drömmen

Scen & film/Kultur.
Illustration: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

REKLAM. En aktuell Andy Warhol-utställning får Clemens Altgård att minnas barndomens möte med amerikanska reklambilder. Vad hände med den amerikanska drömmen?

 

Om det är något som jag minns av barndomens mediautbud så är det den amerikanska bildtidningen Life. Där fanns fantastiska stora färgbilder och reportage som visade hur det såg ut i den stora världen. Givetvis fanns det också mängder av annonser. Jag minns att reklambilderna satte fantasin i rörelse. Det var den amerikanska drömmen, eller rättare sagt, smart och elegant förpackade visioner av det goda livet. I grund och botten handlade det om upprätthållandet av en livsstil som byggde på lycka genom konsumtion men också en föreställning om hur det perfekta livet skulle se ut.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Kultur

0 0kr