Året-runt däck

Samarbeten
Foto: Pixabay.com

I SAMARBETE MED PARTNER. Medans förare från områden med hårda vintrar föredrar dubbade vinterdäck är snö ett mindre förekommande element i en del länder eller regioner och risken att vägarna täcks med is eller snö är inte lika stor. Året-runt däck är tillverkade speciellt för dessa platser.

Deras främsta funktion är att de kan användas året runt utan att bytas. De här däcken säkerställer säker och stabil körning under varma sommardagar och även när temperaturen kryper mot nollan. De ger ett stabilt väggrepp på torra eller våta underlag. Mer information om däck finns här autodoc.se.

De främsta egenskaperna för denna typ av däck är:

1) Däckmönster. Ett stort antal sajpningar ger bättre grepp, dock har de ett mindre aggressivt monster än vinterdäck.
2) Mönsterdjup. I jämförelse med traditionella vinterdäck har de mindre mönsterdjup. Detta definierar även annan egenskap.
3) Minskat däckslitage. Året-runt däck anses ha en lång livslängd då högre mönster slits under längre tid.
4) Ökad komfort. Mjuka gummimaterial används vid tillverkningen av dessa däck som tillsammans med frånvaro av dubbar ger en behaglig körning och en låg ljudnivå.

Många av de största däcktillverkarna erbjuder året-runt däck. Exempelvis Nokian, Good Year, Pirelli, Michelin, Kumho med flera. Mångsidigheten för året-runt däck definierar verkligen sin popularitet i många länder och regioner. Dessutom begränsar lagstiftning i många europeiska länder användandet av dubbade däck. Så om klimatet i ditt område är relativt milt, och snö inte är ett vanligt inslag på vintern, kan du överväga att köpa året-runt däck. De erbjuder en bra kompromiss mellan komfort och säkerhet med få nackdelar jämfört med specialiserade däck. Dessutom kommer du spara på kostnaden för däckbyte två gånger om året. Glöm inte att välja högklassiga produkter och förlita dig till den tekniska datan från ditt fordons manual (såsom dimensioner på däck och nominellt däcktryck).

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.