Vi syns nästa år!

Redaktionellt.
god-jul-och-gott-nytt-år
Collage: C Altgård / Opulens.

OPULENSÅRET. Opulens redaktion har nu tagit ledigt. Under tiden kan ni läsa våra fyra julserier som nämns i den grå rutan nedan och publiceras löpande tills vi återupptar ordinarie utgivning från och med måndagen den 4 januari. Chefredaktör Stefan Bergmark sammanfattar här Opulensåret.

OPULENS JULSERIER
Måndag-onsdag:
Essä om Anthony Burgess av Carsten Palmer Schale.
Tisdag – fredag: Julens bästa böcker – Tips från Opulens litteraturkritiker
Onsdag-torsdag: Brev från Österäng – Brev från Bengt Nerman till Gunnar Lundin
Torsdag-fredag: Alla ni gärningsmän – Seriebok av Lejla Zakić i översättning av Vladan Lausevic

Med närmare tusen publicerade artiklar under 2020 går det inte att kort redogöra för hela publiceringsåret. Vi får nöja oss med att nämna det viktigaste som skett med Opulens utveckling.

I början av året köptes magasinet av Ekström & Garay förlag. Det var ett förslag från mig eftersom vi redan hade ett utvecklat nära samarbete och jag såg flera möjliga synergieffekter som gemensam administration, försäljning och webbutveckling. Så har det också blivit och magasinet står nu starkare än någonsin. Detta trots den pandemi som sköljde över världen tidigt i våras och fortfarande härjar.

Liksom alla andra har covid-19 oroat oss under året. I första hand har vi givetvis bekymrat oss för våra nära och kära men också för magasinets överlevnad. Till en början bromsade vi in med ett inköpsstopp för ej tidigare avtalade artiklar under våren. Men för en nättidning som Opulens har pandemin liksom för techbolagen nog snarast varit till en fördel. Vår scen & film-avdelning har förstås blivit magrare då teater- och biosalongerna hållits stängda, men den generellt högre nätnärvaron har ändå inneburit många nya läsare för vårt kulturmagasin.

Eftersom Opulens växt har vi nu kunnat anställa en ny redaktionssekreterare, Anna Brynhildsen, som framförallt avlastat mig samt vår kultur- och bildredaktör Clemens Altgård. I Elin Stadenbergs intervju kan du läsa mer om Anna.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Efter sommaren sjösatte vi två nya projekt. Under Vladan Lausevics ledning startade vi Opulens Global. En fristående avdelning med texter på både svenska och engelska om de utmaningar globaliseringen innebär för arbete, klimat, internationella institutioner etc. Avdelningen hittas både under huvudmenyn och via den egna adressen www.opulensglobal.com. Global fungerar mer som en läsarcommunity, där du som medlem kan påverka innehållet, än en traditionell tidning.

Den andra projektet i höst är magasinets och förlagets novelltävling vilken löper fram till den första februari. Novelltävlingar är inget nytt för Opulens men i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten vill vi nu etablera Sveriges största med femtio tusen kronor i potten.

Under 2021 kommer nya ansikten att dyka upp i Opulens spalter. Våra vassa krönikörer Mattias Svensson och Sofia Nerbrand går efter årsskiftet till Svenska Dagbladets respektive Kristianstadsbladets ledarredaktioner. Nyrekryteringar är på gång på grund av detta, men också andra namn vilka kommer avslöjas senare. Flera nya projekt ligger också i startgroparna.

Så det är med tillförsikt, om inte för världen så i alla fall för Opulens, vi nu ringer ut året. Hoppas du som läsare följer med oss in i 2021 och stöd oss gärna med en prenumeration. Liksom antalet artiklar är ni som under året bidragit med artiklar och annat till magasinet för många för att räknas upp här. Men från oss på redaktionen till er alla vill jag rikta ett varmt tack!

STEFAN BERGMARK
red@opulens.se

 

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

Höstlov, höst, november, flugsvamp, halloween,

Höstlov och poesi

MINISEMESTER. Opulens gör ett kort uppehåll från och med den 31 oktober.
Midsommar, sommarskylten, info om sommaren med Opulens

Trevlig sommar!

Opulens tar nu sitt sedvanliga sommaruppehåll och är på plats igen måndagen
0 0kr