Bojkotta Bokmässan!

Redaktionellt.

 

KAMPANJ.  På torsdag börjar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Inget tyder på att de kommer att ändra sitt beslut att välkomna högerextrema tidningen Nya Tider som utställare.  Förhoppningsvis kommer dock de kraftiga protester ledningen möter få dem att tänka till inför planeringen av nästa års mässa

Opulens är ett frihetligt kultur- och samhällsmagasin och ivriga försvarare av yttrandefriheten. Allas yttrandefrihet. Ändå driver vi en bojkottkampanj mot Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg på grund av att de tillåter högerextremister att delta.
Hur kommer detta sig? Jo, för att det främst handlar om helt andra saker än det fria ordet.

För oss är det självklart att ett demokratiskt samhälle också måste tillåta högerextrema åsikter. Att en tidning som Nya Tider, vars närvaro på bokmässan orsakat debatten både ifjol och i år, uppbär presstöd är också i sin ordning. Bara de tekniska kriterierna vad gäller upplaga, unikt material med mera följs. Skulle presstödstidningarnas innehåll bedömas utifrån någon tuggummiparagraf om demokrati så kommer det bli mycket nyckfullt och politiskt styrt. Det betyder absolut inte att hat och hot är acceptabelt men sådana företeelser bör inte något politiskt korrekt tyckarskrå i en presstödsnämnd ha till uppgift att stävja.

Att få delta i en kommersiell bokmässa är däremot ingen rättighet. I en rapport från Myndigheten för Kulturanalys ifjol konstateras att vi nu har ett samhällsklimat där organiserade hotkampanjer försöker tysta författare, journalister med flera som inte delar extremisternas åsikter.

När det nu uppdagats att en redaktör för högerextrema Nya Tider ligger bakom en film som uppmanar till “hembesök” hos journalister är det, som Bokmässans vd Maria Källsson  skrev i DN nyligen, “en medveten attack mot det fria ordet”. Att bjuda in samma människor till Bokmässan, ett branschevenemang där många av de som hotas också brukar befinna sig, är höjden av flathet, för att inte säga hyckleri. Det går inte att gömma sig bakom juridiken och hänvisa till att ingen dömts för brott. Det nödvändiga beslutet att ej välkomna Nya Tider borde självklart följa av de ståndpunkter Bokmässan själv redovisar.

Vi talar alltså här inte om möjligheter till tidningsutgivning, torgmöten, valdeltagande etcetera utan om ett affärsdrivande företags evenemang. Ett fysiskt rum där Bokmässan står som värd och rimligen, enligt sina egna uttryckta principer, borde prioritera sina demokratiska gästers trygghet.

“Den öppna arenans möjligheter till fri åsiktsbildning och yttrandefrihet är Bokmässans kärna.” Eller så är det möjligen det krassa vinstintresset för Bokmässan är alltså ingen samhällsinstitution. Så om företaget har en inkonsekvent affärsetik ligger väl bollen nu hos kunderna, dvs oss utställare.

Opulens skulle i höst delta i Bokmässan för första gången. En centralt placerad, hyfsat stor monter är en stor marknadsföringsinvestering för ett magasin. Pengar vi inte kommer få tillbaka om vi bojkottar evenemanget. Men ändrar inte bokmässeledningen, vilket det alltså inte verkar som, sitt beslut att tillåta dessa antidemokratiska krafter att delta och därmed framkallar en hotfull stämning – så kommer Opulens att ställa in sin medverkan på Bokmässan.

De närmaste dagarna får vi se till att vara extra högljudda! Och så kan ni träffa Opulens ändå i Göteborg till helgen, på den alternativa Bokmassan.

 

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Stefan Bergmark

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr