Poesi i toner – Din bark Min hud

Prosa & poesi/Kultur.
Illustrationer ur boken “Din bark Min hud. Tio sånger om skogsträdgård och att leva med jorden”. Illustratör: Ingela Björkqvist Ekman.

SÅNGTEXT. Sångerskan och låtskrivaren Sofia Thesaurus är aktuell med boken Din bark Min hud. Tio sånger om skogsträdgård och att leva med jorden. Det är med glädje vi idag publicerar såväl sångtexten som noterna till titellåten.

 

Sofia Thesaurus är sångare, låtskrivare och pedagog. Hon har tidigare gett ut tre album: Sluta Aldrig (2008), Gå vilse hem (2012) Allrakäraste Syster (som också blev visopera) och Kärlekssång till alla bortgömda trosor (2016, video till titellåten hittas här) samt flera andra produktioner. Sofia älskar att leka med ord och att knåpa ihop texter och melodier som betyder något och får beröra lyssnaren. Hennes artistnamn, Thesaurus, betyder ordbok, då orden står i centrum i hennes skapande.

Sångerskan och låtskrivaren Sofia Thesaurus är aktuell med boken Din bark Min hud. Tio sånger om skogsträdgård och att leva med jorden. Den består av tio sånger med titlar som Vattenfall, Din Bark Min Hud och Under Marken, tolkat i bild av Ingela Björkqvist Ekman, samt fördjupande texter kring varje sång. Sångerna kan läsas som poesi, men följs också av noter med ackordanalys som läsaren inbjuds att spela och sjunga med i. Boken handlar om skogens ätliga växter, psykisk hälsa och lek i naturen och Sofia delar med sig av sitt möte med skogsträdgården och permakulturtanken som genomsyrar hennes texter. Projektet Din Bark Min Hud är förutom en bok, även en konsert och ett skapande skola-projekt för grundskolan. Musiken är inspelad på Studio Möllan och släpps på Sofias eget skivbolag Karamell Records den 1 mars, då blir det också bok- och skivrelease på Barnens Scen i Malmö. Boken kommer ut i mars 2020 på Eklund Paglerts förlag. Här presenterar vi Din bark Min Hud, sången som också har fått utgöra bokens titel.

Carolina Thelin, redaktör för Prosa & Poesi

 

 

Din bark min hud
träden stammar upp till Gud
rötter strävar ner i dy
nattsvart jord och rosensky

Allt hör ihop
liv och död i ständig loop
jag fanns inte utan dig
allt växande som omger mig

Min hud din bark
du andas ut och jag blir stark
jag andas ut och du tar opp
det som har farit ur min kropp

Jag dör en dag
när kroppen funnits klart som jag
då blir jag åter bördig mull
jag lever och jag dör för jordens skull

Du ger jag tar
tänk om ingenting blir kvar
om det slutar växa här
blir det slut på allt som är

Din bark min hud
älska jordens gröna skrud
jag är ömtålig, du stark
silkeshud mot skrovlig bark

SOFIA THESAURUS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr