Nyskrivet #9: ”Drömfragment”

Prosa & poesi.
Montage: C Altgård / Opulens. Grundbild: Pixabay.com

LYRIK. Under Opulens julledighet har vi glädjen att presentera nyskrivna dikter av vår medarbetare Carsten Palmer Schale. Drömfragment är den näst sista dikten i hans svit.

Carsten Palmer Schale föddes i Göteborg 1953, där han också växte upp, utbildade sig och blev gift ett par gånger. Som den urgöteborgare han är bor han idag i Hälleviksstrand på sydvästra Orust i Bohuslän. Han är i botten kemist och filosof, men främst sociolog, och har – de akademiska skrifterna inräknade – gett ut en mängd verk, varav ett halvt dussin diktsamlingar. På nätet har Palmer Schale publicerat ungefär 400 dikter och över 250 essäer i olika tidskrifter och magasin (på Opulens över 100). Hans första dikt gick i tryck i tidskriften Horisont 1974, därefter har han medvetet försökt sig på olika sätt att skriva och idag handlar det mest om korta och komplexa dikter. Just nu arbetar han på en monografi om Kant, en essäsamling och en ny diktsamling.

Under Opulens julledighet kommer vi lägga upp ett antal nya dikter av Palmer Schale. De är, som han säger: “ett försök att redovisa en mänsklig utveckling, med en synnerligen väsentlig ambition att skriva i skikt; dvs: på ytan lättläst; på djupet mer svårläst”.

CAROLINA THELIN

DRÖMFRAGMENT

Ögat torrt av sorg
krymper som glöd
berett att på nytt
slå ut i full låga

Ett moln av sparvar
flammar upp
ur solen.
pulsen går ner.

Står och väntar på taxi.
Tittar stint på gamla posthuset.
När en människa dör
förändras hennes porträtt.

Jag finner mig
liggande.

Tystnaden
står och slår.

När vingpennorna når öns norra udde
smeker de rosa klipporna ner mot
vågorna.

Den strida floden
den unga månen
ljusets skärpa
ögat i dungen

Här finns ett regn.

CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr