Mikronoveller

Prosa & poesi/Kultur
Bild: Pixabay.com. Bearbetning: Opulens

KORTPROSA. Elina Sahlin skriver kortprosa som också skulle kunna kallas prosalyrik. Det rör sig om koncentrerade och förtätade texter som på ett sakligt men ändå poetiskt vis belyser tillvaron. 

 

Elina Sahlin, 1987, är bonddotter, manusförfattare och skribent från Viskan, Västernorrland. Hon debuterade nyligen med Picadon, en novell om abort, i antologin Arkipelag (Göteborgs Universitet).

Nagel

Det är med hårstrån som det är med naglar. Sitter de fast i huden är de ändamålsenliga. Om de inte är för slitna kan de till och med vara eleganta. Naglar kan treva över huden och skapa rysningar av välbehag. Hår kan du slänga ut genom ett bilfönster för att känna frihet eller skaka framför en kamera om fotografen säger så. Men på en gång naglar eller hårstrån inte sitter fast på kroppen längre blir de äckliga. Så var det med honom också.

 

Hesa Fredrik – Viktigt meddelande till ungdomar som flyttar

När hon var sexton år borstade hon av sig höet för att flytta till den nya världen med femton kvadrat och kokplatta. Första gången flyglarmet ljöd var en måndag klockan tre på eftermiddagen. När hon låg under sängen och väntade på att bomberna från flygplanen skulle träffa, slog det henne att det fanns mer centrala mål än Sundsvalls stenstad.

 

On / Off

Den ena flickan hittade sin knapp när hon åt hårt bröd i sängen. Smulorna hamnade så småningom i skåran. Det var när hon skulle plocka ur dem som det hände. Den andra flickan fann sin knapp när hon åkte punktlift. Det var hennes första skidskolesemester och utförsåkningen blev transportsträcka ned till liften. De märkte att det bara var att trycka på knappen, då blev allt bra igen.

 

Saker som fascinerar en sjuåring

Cornflakes och popcorn är inte cornflakes och popcorn utan i själva verket majs.
Hjärtat är inte hjärtformat.
Blodet flödar inte fritt i kroppen.
En tecknad stjärna ser sällan ut som de på himlavalvet.
I pusselfabriken blir pusselbitarna skurna med en vattenstråle i högtryck.
När något blir tillräckligt varmt kommer det kännas kallt mot huden.

ELINA SAHLIN

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Advent

NOVELL. Två gånger har Hanna-Linnea Rengfors varit pristagare när Opulens anordnat novelltävling.
Gå till Toppen