Intervju med novelltävlingens vinnare

Prosa & poesi/Kultur.
Pia Lindestrand.

INTERVJU. ”Jag vaknade jag en morgon och tänkte att det var den här historien jag borde skrivit”, säger Pia Lindestrand som vunnit Opulens novelltävling Julskräck med sitt bidrag En perfekt jul.

 

 

PIA LINDESTRAND
Ålder: 58 år
Familj:
Sex vuxna barn och fyra små barnbarn
Bor: Gammalt hus i Ronneby
Uppväxt: Född i Blekinge
Fritidsintressen: ”Förutom att skriva, titta på film och drömma om att få ordning på min trädgård som i alla fall redan är väldigt bra att sitta och läsa i.”

Hur mycket och hur länge har du skrivit?
— Jag hade tänkt skriva min första bok när jag var sju år och fick låna min morfars skrivmaskin. Det blev den första av många ”böcker” som aldrig blev färdiga. Även om jag lärt mig grunderna i maskinskrivning lärde jag mig aldrig att skriva snygga texter på de gamla manuella maskinerna. Jag älskar min dator och att man aldrig mer behöver leta efter Tipp-Ex eller försöka mata in tre pappersark med stenciler emellan, som i en skrivmaskin.

—Jag skriver inte varje dag men jag har alltid skrivprojekt ”på gång”. Senast jag fick något publicerat var en novell i Novellmästarnas antologi Alla tiders brott (2018).

Vilka är dina litterära förebilder?
— En av mina litterära förebilder är Stephen King, för att han är så produktiv och skriver varje dag. En annan är Fay Weldon för hennes mörka humor och bitska samhällskritik.

Kan du berätta något om din vinnarnovell?
En perfekt jul kom till när jag försökt skriva en annan julnovell med skräcktema men som inte blev tillräckligt ”julig”, fast jag kämpat länge med den och till slut fått ihop en ganska lång historia med både en Parisresa, en varulv och seriemördare och några stressade julklappsköpare. Sedan vaknade jag en morgon och tänkte att det var den här historien jag borde skrivit, något enklare och kortare och som innehöll det stora ångestframkallande juldilemmat; att man tycker att man måste stressa så mycket för att kunna slappna av och ha det mysigt en dag. Det är en helt fiktiv historia med en fiktiv familj och den var lite kortare från början.

Har du funderat över var du ska hänga upp vinsttavlan?
— Det finns en ledig hedersplats för tavlan vid mitt skrivbord.

Vad har du för planer i vinter?
— Närmaste planerna i vinter är att fira jul i Danmark, hos en av döttrarna. Det blir inte så mycket julstress för min del. Jag kommer inte att baka några mandelmusslor.

CHRISTIAN WÅHLANDER
christian.wahlander@opulens.se

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Christian Wåhlander

Christian Wåhlander, dataprogrammerare till yrket, har bland annat skrivit artiklar om liv, politik och kultur i Second Opinion och City, placerat sig i novell- och teatermanustävlingar, och drivit ett stort internetprojekt om skrivande som genom åren drog till sig en miljon besökare. En av hans pjäser, Dödsbädden, har spelats på Värmlandsteatern.

Det senaste från Kultur

0 0kr