Intervju: ”Det mest känslosamma jag skrivit på länge”

Prosa & poesi.
Jenny Green (privat foto)

SEGERINTERVJU. Vår novelltävling och sommarserie Sommarnovellen avslutas nu. Förstapristagaren Jenny Green vinner 15 000 kronor för sitt bidrag Resan hem som hittas här >>. Vill du läsa de nio andra vinnarnovellerna så kan du söka på ”Sommarnovellen” i Opulens arkiv.

 

Hur mycket och länge har du skrivit?

– Skrivandet har alltid funnits med mig i olika former och för snart 15 år sedan gick jag en tvåårig skrivutbildning. Där utvecklades inte bara min förmåga att skriva och redigera – jag fick också modet att prioritera skrivandet och att våga visa upp mina texter för att andra. Efter utbildningen fick skrivandet större plats i mitt liv. Det blev först ett par romanförsök men för några år sedan hittade jag novellformen och trivs fortfarande mycket bra med den.

Vilka är dina litterära förebilder?

– Vem som är förebilden varierar ganska mycket. Ofta kan jag plocka inspiration till språket från ett håll, handling från ett annat, dialogen från en tredje. Några författare som jag återkommer till är Sara Stridsberg, PO Enquist, Jonas Karlsson, Tove Jansson och Siri Petterssen. Sen har jag som många andra fallit pladask för Karin Smirnoffs romansvit om Västernorrland!

Kan du berätta om din vinnarnovell?

– Novellen Resan hem var något av det mest känslosamma jag har skrivit på länge, mycket för att jag själv har en närstående med demens. Jag hade också länge funderat på vad en människa väljer att minnas från sitt liv och vad hon väljer att glömma, för att göra det lättare att tänka tillbaka på det som varit. Till slut bestämde jag mig för att försöka skriva något om det och så blev det den här novellen. Det var länge sedan jag trivdes så bra med en av mina egna texter.

Vad kommer du att använda prispengarna på 15 000 kronor till?

Det är fortfarande så fantastiskt att tänka på att jag fått pengar för något jag skrivit! Jag har funderat en del och kommit fram till att pengar från skrivandet ska investeras i mer skrivande. Därför har jag tagit några dagar ledigt från i höst och ska ägna de dagarna åt att skriva.

Vad har du gjort i sommar?

I sommar har jag sytt och broderat, badat, skrivit och läst på olika platser i Sverige. Jag har länge jobbat med en novellsamling som nu äntligen är ordentligt genomarbetad och på väg ut till förlagen.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr