Samarbetar Com Hem med porrindustrin?

Debatt/Samhälle.

DEBATT. Bidrag skickas till: debatt@opulens.se

SPAM. “Att bli störd i arbetet 10 – 20 gånger under en dag, dag efter dag, av oönskade förnedrande sexmejl är överkomligt. Men dessa kan i värsta fall bära på ödesdigra implikationer i framtiden”, skriver Vladimir Oravsky.

För inte så länge sedan, kontaktade jag Com Hem på grund av att min mejlkorg bombarderades med erbjudanden från astrid.l och juni.l och edith.j och juni.c och tuva.l och molly.b och alice.l och alice.s och amanda.p och sara.g och … och alla dessa ville förmå mig att klicka på en länk som gav mig tillträde till en klubb som ville göra sitt yttersta för att förgylla mitt tillvaro.

Com Hem tog mitt önskemål om att bevaka mina mejl med dess tsunami av spam till sig, och Com Hems ”lösning” på problemet blev, att jag plötsligt inte kunde mejla till mina kvinnliga medarbetare och bekanta, samtliga mina mejl kom tillbaka med hänvisning ”Connection refused due to abuse. Please contact your E-mail provider”. Intensitet på mejlflödet från alma.l och saga.g och alva.n och iris.b och ebba.f och… blev däremot om möjligt ännu starkare.

Min teori är att Com Hem har något att vinna på alla dessa försök att locka mig till porrindustrins omättliga gap. Hur annars kan det faktum att Com Hem inte gör något åt alla dessa kränkande mejl förklaras? Hur svårt kan det vara att stoppa dem? Det finns ord och hela meningar i dessa vanärande mejl som upprepas i mejl efter mejl och det är garanterat inte meningar som en vanlig människa använder sig av i en gängse konversation med sina döttrar eller arbetskamrater. Varje gång en alice.l och alice.s och iris.l och iris.s och jane b och juni.h och alma.l och… förgriper sig på mig med sina mejl, är det Com Hem som förgriper sig på mig.

Så här kan ett mejl från alla dessa Alices och Astrids och Mollys och Sagas låta när de försöker locka någon att klicka på en länk:

Hej älskling,

Jag har precis gått med den här dating siten och ville berätta det för dig!

Man hör talas om härliga ligg historier från vänner men personligen trodde jag dem bara var för bra för att vara sanna. Nu har jag insett att allt det här med att få till ligg, skapades av personer som jag som bara är intresserade av ‘inga förbindelser’ relationer. Det är inte bara GRATIS att gå med, utan också massa attraktiva, sexiga personer som är öppensinnade, redo att flirta, chatta, träffas och LIGGA!

Jag tänkte att det bara är rättvist att berätta det här för alla RUNT OM MIG.

Hoppas vi ses där!

Com Hem erbjuder tjänster för bredband, tv och telefoni och gud vet vad. Anders Nilsson är Com Hems VD. Elisabeth Hellberg är HR-direktör och Petra von Rohr är ansvarig för IR & Kommunikation. Vet dessa Com Hem-höjdare hur deras företag fungerar, eller snarare hur missfunktionell det är? Vet de att varje gång man klagar på Com Hem så kontaktas man av en evaluerare som undrar om man är nöjd med tjänsten och att betyget ”mycket missnöjd” verkar vara lika mycket värt som ”någorlunda nöjd”?

Vet de att man i tid och otid rings upp av Com Hems försäljare, som på alla sätt och vis vill prångla på nya Com Hem-tjänster på en, som exempelvis tv-anslutning? Senast var den en som kallade sig Alexander. Sitt efternamn kunde han inte uppge eftersom det fick han inte. Det var företagets policy. Com Hem verkar skydda sina medarbetare genom att anonymisera dem. Com Hem väljer denna strategi i stället för att tillhandahålla tjänster som fungerar enligt en ömsesidig överenskommelse. Ingen kund skulle någonsin komma på idén att ”vara dum” mot en anställd om denne representerade något som fungerar. Alexander verkade vara en tvillingbror till gigolon Brad från filmen Extract. Jag frågade honom om han kan svara på varför jag skulle vilja köpa flera tjänster från Com Hem, när de som jag har inte fungerar? Jag ville göra en deal med honom: om han kunde ordna att den klagan jag hade liggande hos Com Hem, skulle åtgärdas, då skulle jag köpa ett tv-abonnemang från honom. Han svarade att han inte vill blanda sig i andra Com Hem-anställdas göromål, att sånt borde jag sköta själv.

Det som kännetecknar en illa skött organisation, är alltid de anställdas alienation från varandra och sitt företag, att ingen anställd någonsin känner ansvar för helheten, utan i absolut bästa fall bara för sin lilla, lilla arbetsdel. Och det är som bekant, alltid och i alla sammanhang, den svagaste länken som är den mest ödesdigra…

Att oavbrutet beskjutas med mejl från astrid.l och juni.l och edith.j och juni.c och ellen.a och tuva.l och molly.b och alice.l och alice.s och iris.l och iris.s och jane b och juni.h och marinka.v och molly.h och amanda.p och sara.g och alma.l och saga.g och alva.n och iris.b och ebba.f och ellen. h och ines.n och maja.l och signe.o och stella.m och nova.n och … kan verka vara ett överkomligt problem. Att bli störd i arbetet 10 – 20 gånger under en dag, dag efter dag, av oönskade förnedrande sexmejl är överkomligt. Men dessa kan i värsta fall bära på ödesdigra implikationer i framtiden. Tänk om någon börja samla informationen om en, i ett eller annat, för dagen oklart syfte. Och tänk om denne någon plötsligt upptäcker att den undersökte, den under en lupp tagne, mottagit en sanslös mängd mejl från porrindustrins kanske frivilliga, kanske förslavade kvinnor… Och en hel del av dem var kanske under 15 år gamla… Com Hem håller på att leka med elden. En eld i vilken i värsta fall kan kastas på helt oskyldiga.

Com Hems medarbetare verkar inte vara de smartaste inom branschen. Ej heller de pålitligaste. För ett par dagar sedan fick jag följande varning från Com Hem: ”We received a message to terminate your email account” När bad jag Com Hem om att avsluta mitt e-postkonto? Kan Com Hem uppvisa något sådant önskemål från min sida? Vad skulle hända om min mejl hux flux upphörde? Vad skulle hända om alla tidnings- och tidskriftsredaktioner som jag dagligen har kontakt med i Sverige och utomlands plötsligt fick veta att min adress inte finns längre? Alla teatrar som jag har kontakt med, bokförlag, filmproduktionsbolag, min revisor, min bank, mina medarbetare, mina barn…

När jag började skriva på denna artikel tänkte jag att Com Hem kanske kan hämnas och stänga av eller sabotera min uppkoppling. Det var inte helt feltänkt, eller? Med oberäkneliga makthavare vet man aldrig vad som kan hända.

VLADIMIR ORAVSKY
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr