Opulens tar tempen på Folk och Kultur

Samhälle.

KONVENT.  Just nu pågår den första upplagan av det nationella kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna. Opulens medverkar både med monter och samtal på scen.

Tibor Navracsics (Foto: Jennifer Jacquemart)

Tibor Navracsics, EU-kommissionär för frågor som rör utbildning, kultur, ungdom och idrott.

Vilket är ditt första intryck av Folk och Kultur?
– Det är en mycket levande och intensiv konferens med många lokala gemenskap som värnar om sina arv. Det folkliga arvet visar på rikedomen i den europeiska identiteten, så jag är väldigt glad att vara här.

Vilka andra deltagare har du lyssnat eller kommer du att lyssna på?
– Nu går vi runt på utställningen så jag har möjlighet att se några framträdanden, men har inte hört något än.

Vilken är din viktigaste kulturfråga?

– Det handlar om rollen för lokala gemenskap i formandet av starkare lokala identiteter. Det är den viktigaste och mest utmanande framtidsfrågan för mig.

Ulricha Johnson (Foto: Peter Knutson)

 

Ulricha Johnson, verksamhetschef på Teaterunionen.

Vilket är ditt första intryck av Folk och Kultur?
– Programmet är ambitiöst och brett med många olika perspektiv, geografiskt, politiskt och konstnärligt, och med många intressanta personer på plats.

Vilka andra deltagare har du lyssnat eller kommer att lyssna på?
– Jag tycker alltid att Stina Oscarsson är väldigt fascinerande att lyssna på. Hon är en person som vill komma bort från polariseringen och är beredd att förändra sina perspektiv.

Vilken är din viktigaste kulturfråga?

– Vi som jobbar med medier eller tillhör communities ser att det har gjorts många framsteg i Sverige samtidigt som hatbrotten ökat. Vi är också en internationell organisation och i grannländerna i Östeuropa händer hemska saker. För mig är det viktigt att vi ska vara snälla och medmänskliga. Jag tycker att tonen i samhällsdebatten är så förskräcklig och polariserande, det finns inte intresse att lyssna på vad andra tycker.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Robin Tannarp (Foto: Vladan Lausevic)

 

Robin Tannarp, Moderata Ungdomsförbundet i Eskilstuna.

Vilket är ditt första intryck av Folk och Kultur?
– Först och främst tycker jag att det är kul att vi har ett evenemang i Sverige där vi har en nationell diskussion om framtidens kultur. Mitt intryck är att det är en väldigt god stämning och att många är intresserade av kultur. Jag tycker att det är bra samtalsämnen, och framför allt om man tittar på gästerna som varit här i dag, som Alice Bah Khunke och Ulf Kristersson, är det många som lockar.

Vilka andra deltagare har du lyssnat eller kommer att lyssna på?
–I dag var jag på ”Är det fria ordet hotat?”, som Eskilstuna-Kurien med flera diskuterade. Sedan lyssnade jag på utfrågningar av Ulf Kristersson. Jag följer evenemangen som sker i kommande utställningar.

Vilken är din viktigaste kulturfråga?
– Det är två saker som jag brinner för. Dels hur kulturen ska komma fler till del, dels hur vi kan finansiera och utveckla kulturen. Med det menar jag att utveckla ett större kulturutbud genom att attrahera unga människor att ta del av kultur rörande attityder. Inte bara det som provocerar och skapar aggression, utan det som är roligt och förenar människor. Samt att öppna för att fler privatpersoner ska kunna vara med och finansiera kultur i framtiden.

VLADAN LAUSEVIC
vladan.lausevic@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Vladan Lausevic

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Samhälle

Den blåbruna mattan. (Illustration: Igor Wombolowski)

Den blåbruna mattan

HÖGERHOTET. ”Denna verktygslåda och civilsamhällets ignorans med tro på att ett högerextremt,
0 0kr