Nagelfixarna fixas lätt med lagändring

Debatt/Samhälle.
Nagelfixare fixas med lagändring. Bildkälla: Pixabay.com. Montage: Opulens.

GULDGRÄVARE. Det är viktigare att göra det möjligt för flyktingar att skaffa sig jobb och utbildning än att låta oseriösa företagare få fortsätta gräva guld med dagens regler för arbetskraftsinvandring, anser Anders Malmros.

 

 

Debattsugen? Skicka bidrag till debatt@opulens.se

I Uppdrag granskning den 13 februari gör reportrarna en djupdykning i de populära nagelsalongernas värld. Akrylnaglar och byggda naglar är lika vanligt idag på kvinnor som ölmage och skinnväst var för män på 80-talet. Som en man med ganska låga krav på mitt utseende kan denna text säkerligen uppfattas som ett påhopp på alla kvinnor som bara vill ha lite vackrare naglar. Det som jag framförallt vill kritisera här är vad Uppdrag granskning kommer fram till när det gäller vem som bär skulden och ansvaret. Men mer om det senare.

De flesta har säkert lagt märke till att det i dessa nagelsalonger arbetar människor med asiatiskt utseende och de flesta verkar vara från Vietnam. Jag har ju själv aldrig besökt ett liknande skönhetsinstitut men jag har inte för avsikt på att se ner på nagelbygge som kulturell yttring. Jag jämställer det med guldsmeder och tatuerare som också erbjuder tjänster som kan hjälpa en att bli förskönad på ett sätt som jag inte har något större intresse av. Så vad är det för fel på att människor från Vietnam får komma till Sverige och erhålla ett jobb?

Jag har här listat några anledningar:

1. Att människor måste betala för att få ett jobb bär mig emot

2. Att människor tvingas ge tillbaka delar av sin lön till chefen varje månad.

3. Att människor tvingas arbeta utan OB-tillägg ca 10 timmar per dag.

4. Att när arbetarna tar kontakt med en advokat så hotas deras familj i hemlandet.

5. Att när arbetarna tar kontakt med facket så blir de av med jobbet (och deras arbetstillstånd kan därmed dras in)

Tvåhundra till trehundra tusen kronor tvingas de betala för ett arbetstillstånd i Sverige eller Kanada och det slutar inte där. De är helt i händerna på chefen för nagelsalongen, kan bli hemskickade när som helst och får inte prata med facket. De får inte behålla sin lön utan måste lämna hälften eller mer tillbaka till chefen. Allt det här tar Uppdrag granskning upp vilket är bra.

Sedan kommer vi till det jag vill kritisera. I programmet pratar de om att olika myndigheter behöver förbättra sin tillsyn och att facket inte ska skriva kollektivavtal med nagelsalonger som är så oseriösa. De missar några viktiga punkter här.

· Myndigheter styrs i väldigt stor utsträckning av lagstiftning

· När företaget sluter kollektivavtal blir det lättare för de anställda att ta hjälp av facket

Uppdrag granskning har gjort flera liknande reportage som handlar utomeuropeiska arbetare som utnyttjas. Reportrarna missar alltid en viktig faktakoll. Det nämns inte ett ord om vad som hände i riksdagen den 29 april 2008. Det var då dåvarande migrationsminister Tobias Billström lämnade in Reinfeldtregeringens proposition. Lagändringen som möjliggjorde att arbetsköpare nu kan importera arbetare utanför EU utan att blanda in facket. Det är detta som möjliggjort den illegala handel med arbetstillstånd som Uppdrag granskning faktiskt rapporterat om flera gånger.

Sverige har en av de mest liberala reglerna för arbetskraftsinvandring i Europa. Idag räcker det med att ha en F-skattsedel så är det bara att sätta igång att börja sälja arbetstillstånd till högstbjudande. Tack vare “Billiga” Billström och “ryggradslöse” Reinfeldt kan vi fortsätta njuta av billig arbetskraft som lever under slavliknande förhållanden. En enkel lagändring där arbetsköparen kan få fängelse eller sexsiffriga bötesbelopp om denne behandlar sina anställda på samma sätt som på nagelsalongerna i Uppdrag granskning hade varit på sin plats för länge sen. Lite plåster på såren för de människor som blir offer för det moderna slaveriet borde vara att om de blir lurade ska de få förlängt arbetstillstånd så de har en chans att hitta en seriös arbetsköpare. Det är också hög tid att facket får vara med och sätta ramarna för vilka branscher och yrken där invandring av arbetskraft ska tillåtas. Jag har hört historier om företag som importerat Fixar-Malte från Tunisien för att byta lampor hos pensionärer. Det borde finnas människor på närmare håll än Tunisien om man ska ha tag i någon som kan byta lampor.

Det är viktigare att göra det möjligt för flyktingar att skaffa sig jobb och utbildning än att låta oseriösa företagare få fortsätta gräva guld med dagens regler för arbetskraftsinvandring.

ANDERS MALMROS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr