Minskat flygande bra för både företag och privatpersoner

Debatt/Samhälle.
Foto: Čeština

NYTÄNKANDE. Flyget kan säkert utvecklas och bli mer miljövänligt, men till dess kan vi själva agera, menar Alexander Franzén.

Enligt en enkät som Svenska Dagbladet nyligen gjort är flyget inget problem för klimatet: sex av tio riksdagsledamöter svarar att vi kan flyga mer än i dag. Men som alla vet drivs ju flyget av fossila bränslen, och dessa bränslen måste vi sluta använda för att minska mängden koldioxid i atmosfären.

Sverige är ju ett upplyst land, så de styrande borde förstå att flyget är en del av en helhet, en del av det transportsystem som måste dra sitt strå till stacken. Säkerligen kan flyget utvecklas och bli mer miljövänligt – men det är inte det idag, och det är här och nu som vi faktiskt kan börja agera. Vi kan börja agera i dag så att en skillnad märks i morgon.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Nytänkande kring semesterresor: Semestra på hemmaplan. Sverige har allt från härliga sandstränder och fjällkedjor till vilda skogar. För att inte tala om upplevelser och aktiviteter där eller i städer. Hur mycket finns det inte som man inte upplevt i Sverige och som verkligen vore värt att uppleva, antingen på en badhandduk eller på en cykelsadel.

Nytänkande kring arbetsresor: Många möten kan ske över Skype/internet, vilket sparar mänsklig energi, tid och pengar som kan läggas på annat som skapar värde för företagen och organisationerna. Det vore även ett sätt för företagen att visa de bryr sig om jordens framtid och sina anställda.

Minskat flygresande kan bli ett nytt sätt att leva som gagnar både företag och privatpersoner. Dags att se möjligheterna – dags för nytänkande.

Alexander Franzén

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr