Låt inte trollen ta all din energi

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens Bildkälla: Pixabay.com

RÅD. Kasta inte bort all energi på att ta samma poänglösa fight med samma poänglösa idioter online om och om igen, råder Myra Åhbeck Öhrman.

 

“Jag förstår inte hur du orkar”, brukar folk säga till mig. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara. Oftast skrattar jag och säger något om hur bråk på internet är mitt livsblod. Det är åtminstone delvis sant.

Samma fråga har jag hört ställas i så gott som alla sammanhang jag befunnit mig i, där människor på olika sätt engagerar sig i politisk debatt; “Hur ska man orka med?”

Det enkla och tråkiga svaret är att det gör man inte. Ingen, mig inkluderad, har oändlig ork för att ta alla fighter. Oavsett hur mycket du brinner för något, är det omöjligt att leva sitt liv i konstant konflikt med omvärlden utan att bränna ljuset i båda ändar.

Ändå är det svårt att låta bli. När du har sett emönster är det väldigt svårt att göra dem osedda. Liksom barnet som påpekade att kejsaren var naken är det svårt för vissa av oss att hålla käften när omvärlden beter sig korkat och ingen låtsas om det.

Svensk offentlig debatt har på ett par år gått från att försvara en generös invandringspolitik till att acceptera, eller adoptera, många av de tankefigurer som tidigare var exklusiva för rasistiska sammanhang. Det är ett sånt mönster.

Vissa skulle tveklöst argumentera för att den tidigare debatten var en naknare kejsare. Att rådande ton är ärligare än tiden då man, som klyschan lyder, inte kunde ifrågasätta invandringen utan att bli kallad rasist.

Även om jag ifrågasätter historiebeskrivningen och på rak arm kan räkna upp ett stort antal människor som ställt sig kritiska till invandring utan att drivas från hus och hem och förlora sina jobb, finns möjligen fog för att påstå att retoriken inte alltid varit så hederlig.

Jag tror bara inte att lösningen är att överkompensera åt andra hållet och omfamna en uppenbart hatisk retorik med försvaret att det är folkets oro eller åsikter. Det är det så klart inte, utan snarare en reaktion på en upptrissad alarmism.

Ta semester från sociala medier om du känner att idiotin och hatet börjar krypa under skinnet på dig

Att polarisera och känsloladda debatten är enkla knep för att få lyssnare och läsare att reagera. Resultatet blir påfallande ofta att gemensamt gå till attack mot meningsmotståndare i syfte att tysta dem.

Vissa dagar orkar jag inte skriva om ämnen jag vet kommer att dra till sig hela internets arga trollarméer. Andra dagar skriver jag om det och loggar ut tills drevet svept förbi. Hur mycket jag än vet att hundra arga kommentarer bör sättas i relation till hur många människor som inte skriver till mig för att förstöra min dag, är det ibland svårt att göra.

Jag vet att det tar dem tio sekunder att kasta in en hatisk kommentar, och att de glömt vem jag är om tre dagar. Ändå är det svårt att låta det rinna av en när det blir för mycket, när det nöter ner ens mentala försvar.

Därför får man faktiskt låta bli. Det finns ytterst få fall där du som individ har en plikt att bråka med idioter online. Det är ett Sisyfosarbete som aldrig tar slut om du inte konsekvent blockar alla du inte håller med. Internet är stort, och du kan garanterat hitta sammanhang där idioter tycker fel saker att uppröras över oavsett vilken fråga du tycker är viktigast.

Gör inte det.

Världen behöver människor som orkar prata för sin sak och bemöta dumheter, både på internet och offline. Som kan ifrågasätta osakliga argument och orättvisor på ett vettigt sätt. Därför gynnas inget bra av att du kastar bort all energi på att ta samma poänglösa fight med samma poänglösa idioter, om och om igen.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Ta semester från sociala medier om du känner att idiotin och hatet börjar krypa under skinnet på dig. Hitta ett sätt att driva frågor du tycker är viktiga som ger dig hopp istället för att bara stjäla energi, så att du kan spara den för de fighter som räknas.

Kom ihåg att du är ett sandkorn av många i universum och att du inte alltid måste kriga mot allt och alla, även om världen är orättvis. Kampen finns kvar även imorgon.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr