Vilka lagar ska förbjuda porren?

Krönikor.
Foto: Sang Hyun Cho

MORALISM. “Att stifta hållbara lagar som likt målsökande robotar slår mot enbart porr är mycket svårt”, skriver Lars Thulin.

Med jämna mellanrum krävs att porr ska förbjudas. 2019 ville S-kvinnor i Skåne att porr skulle klassas som hets mot folkgrupp. Motivet var att kvinnor var en folkgrupp som blev utsatt för hets av porren. På Opulens debattsida skrev nyligen Anna-Maria Yasdani och Louise Sund från Tyresö kvinno- och tjejjour att hårdare och moderna lagstiftningar behövdes. De två nämnde dock inte med ett ord hur sådana lagar ska utformas. Jag förstår varför.

Tanken på hårdare tag är lovvärd. Det är lätt att förfasas inför skildringar av sexuella övergrepp. Kanske har mer porr medfört fler övergrepp. Att fastställa det är svårt, mörkertalet är stort, begreppet övergrepp är glidande. Omöjligt är det inte. Men kraven på förbud och hårda lagar blir ofta slag i luften.

Vad är porr? Ordboken säger att pornografi är en skildring i text och/eller bild med syfte att vara sexuellt upphetsande. Sista ordet ställer till det för förbudsivrarna. Vad är upphetsande? Och vem ska bestämma vad som är olagligt upphetsande?

En präst som levde i celibat på 1800-talet blev måhända galen av upphetsning vid åsynen av en kvinnlig vad eller av att läsa Höga Visan i Gamla Testamentet. På 2000-talet kan en uttråkad tonårig grabb som surfar för mycket somna framför en usel porrfilm.

Skildringar av sex har följt oss sedan vi kunde rita och skriva.

Frågan blir svår även på samhällsnivå. I vissa muslimska länder är ett kvinnligt ansikte i allmän miljö så upphetsande att det måste döljas bakom en slöja. I vår del av världen matas vi med jättereklam för kvinnliga underkläder, plagg där mängden textil är försumbar.

Ingen jurist vill nog skriva den lag som ska avgöra gränsen för vad som är otillåtet upphetsande. Att söka sig till historien ger ingen hjälp. Skildringar av sex har följt oss sedan vi kunde rita och skriva. Mångtusenåriga grottmålningar visar köttsligt umgänge. Skälet är uppenbart. Sexdriften är stark. Eftersom den är förutsättningen för vår fortlevnad.

Skildringen av sex har förändrats i takt med kultur och teknik. Mindre makt från religionen har släppt lös sexualiteten. Tekniska landvinningar gör att allt kan spridas enklare och billigare. Sexsajter och sexdockor är dock bara en fortsättning på franska kort.

Opulens Global

Du har väl inte missat Opulens Global?

En enkel regel vore att förbjuda sexuella skildringar om de visar handlingar som är brottsliga enligt svensk lag. Enkel att använda. Fast om den lagstiftningen tillämpades fullt ut skulle 95 procent av alla thriller och actionfilmer på bio och teve också förbjudas. Det paradoxala är att akter som ofta ändå står för kärlek och även fortplantning, bedöms av många som för hemska att visa. Men den som zappar en kväll på teve kan se dussintals mord, utdragna obduktionsscener och grov misshandel i överflöd. Detta klassas ofta som god underhållning och recenseras på kultursidor. Mord och misshandel är bra konst. Sexuella möten är förfärligt snusk.

Forskare i USA har räknat ut att en 18-åring med normala mediavanor kan ha sett långt över 10 000 mord på teve under sitt liv. Ingen upprörs. Men när Janet Jacksons bröstvårta ramlade ur behån under ett uppträdande i pausen i finalen i Super Bowl, fotbollsmatchen med rekordpublik, stannade landet och den kristna högern var på väg mot kollektiv stroke.

En bröstvårta är symbolen för mänsklig närhet och förutsättning för ett spädbarns liv. Kulan från en Colt 45 som får hjärnsubstans att spruta ut är symbolen för något annat. Ändå är det bröstvårtan som upprör moralens väktare.

Förbudsivrarna hävdar att porren är förnedrande för de kvinnor som deltar och att de misshandlas och drogas. Ingen påstår att övergrepp aldrig händer. Men om detta sker kan, och ska, det lagföras via existerande lagar. Förnedringen är dessutom jämlik. För i de flesta porrfilmer finns män, det är förutsättningen för heterosex.

Män är mest stand-in. Eller stand-up.

Svenskan med artistnamnet Puma Swede har en karriär i USA:s porrindustri. Hon berättade i en teveintervju med Malou von Sivers om yrkets baksidor. Filmdagar handlade förberedelserna om tre S – shave, shower, shit. Samma gäller dock män. De måste dessutom ofta dra i sig piller för att prestera tillräckligt. Men på ett område är ojämlikheten stor. Kvinnor är betydligt bättre betalda än män. De är stjärnorna som drar intäkter. Män är mest stand-in. Eller stand-up.

Är alla kvinnor i porren drogade och misshandlade? I mainstream-porr finns kvinnliga megastjärnor som är verksamma i många år, ibland i decennier. Deras utseende har fått hjälp av knivar och silikon, visst, men sönderslagna knarkarvrak handlar det inte om.

Många satte fredagsvinet i halsen då Stormy Daniels, porrstjärnan som Donald Trump ville tysta, kom till teveprogrammet Skavlan för något år sedan. En mogen, vacker dam, orädd, vältalig, smart. Hon påminde om en vd för ett tech-företag eller ägare till modebutiker. Få hade gissat porrstjärna.

Att stifta hållbara lagar som likt målsökande robotar slår mot enbart porr är mycket svårt. Likt råttorna har porren följt mänskligheten under vår tid på jorden. Och lär fortsätta med det. På ett eller annat sätt. Så länge mänskligheten besväras av sexualdrift.

LARS THULIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr