Vi får aldrig ta våra landvinningar för givna

Krönikor.
Myra Åhbeck Öhrman skriver idag om att något håller på att hända med USA:s aborträtt. (Montage: C Altgård / Opulens)

ABORTRÄTT. “Den är speciellt utformad för att göra det svårare för federala domstolar att stoppa abortmotstånd på juridisk väg genom att beväpna rörelsens rättshaverister”, skriver Myra Åhbeck Öhrman apropå den nya lagen som gör att kvinnor i Texas inte längre får göra abort efter graviditetsvecka sex.

Janet Porter är en kvinna som under större delen av sitt liv varit aktiv i kampanjer mot abort och för konverteringsterapi för homosexuella – som hon anklagar för att ha orsakat syndafloden. De senaste 10 åren har hon, genom sin kristna aktivistgrupp Faith2Action, sysslat med lobbyverksamhet för en typ av antiabortlag som fått namnet “heartbeat bill”. Lagen innebär att abort blir olaglig att utföra när det går att upptäcka hjärtslag hos det blivande barnet – vanligen runt sex veckors ålder.

I många år var både hon och hennes lagförslag kontroversiella även i de egna kretsarna. Hon blev kickad från ett kristet radionätverk för att hon sågs som för extrem, och hjärtslagslagar hade inget stöd hos antiabortorganisationerna. Det är inte så konstigt. Ett embryo i vecka sex är två veckor bort från att få kallas ett foster, är fyra millimeter långt, ser ut ungefär som en kidneyböna utan armar och ben, och har ännu inte färdigutvecklade inre organ eller en hjärna.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Många vet inte ens om att de är gravida så tidigt, då de inte upplevt några symptom. I praktiken innebär lagen ett förbud mot 80-90% av alla aborter. Hur kan ett embryo utan inre organ ha hjärtslag undrar du kanske? Det har det inte. Men med ultraljud kan du se fladdret av de elektriska impulser som börjat bildas i området där ett hjärta till slut kommer att växa fram.

Men Porter ihärdade. Hon skickade presenter till lagstiftarna – rosor och nallebjörnar med bultande hjärtan. Hon demonstrerade utanför statshuset i Ohio med en tre våningar hög, hjärtformad ballong. Under deras första förhandling om hjärtslagslagar 2011 kallade hon ett nio veckor gammalt foster som vittne genom att visa en färglagd ultraljudsbild. Förslaget lades ner.

North Dakota blev istället den första staten att införa lagen år 2013. Två år senare bedömdes den vara författningsstridig, då USA:s högsta domstol i en historisk dom från 1973 – Roe v. Wade. beslutat att landets grundlagar ska skydda rätten till kvinnors val att göra abort fram till vecka 13.

Men något håller på att hända med USA:s aborträtt. Dagar efter presidentvalet 2016 sa en leende Janet Porter att Donald Trumps vinst hade gett grönt ljus för abortmotståndare. “Vi kommer att få se pro-life och konservativa domare både i federala och högsta domstolen”.

Den ger privatpersoner rätt att stämma individer som bidrar till genomförandet av en abort civilrättsligt.

Hon hade inte fel. Sedan 2016 har stora delar av det amerikanska bibelbältet antagit hjärtslagslagar i sina delstater. Hittills har de blockerats av högsta domstolen på samma sätt som i North Dakota, fram till i år då den republikanska majoriteten – tre av dem tillsatta av Trump – röstade ner att stoppa Texas egna variant av lagen med fem röster mot fyra.

Senate Bill 8 är en lag speciellt utformad för att göra det svårare för federala domstolar att stoppa abortmotstånd på juridisk väg genom att beväpna rörelsens rättshaverister. Till skillnad från tidigare varianter ger den nämligen privatpersoner rätt att stämma individer som bidrar till genomförandet av en abort civilrättsligt. Det är främst ett hot mot abortkliniker, men även sådana som bara ger råd och stöd kan bli stämda på hundratusentals kronor av av någon helt utan koppling till händelsen. Till exempel på grund ett tips som kommit in via någon av de anonyma visselblåsarsajter lokala antiabortorganisationer redan lagt upp online.

Högsta domstolens beslut att inte lägga sig i, i kombination med att de för närvarande överväger ett fall som skulle kunna ha konsekvenser för det prejudikat som säkrat aborträtten för amerikaner i ett halvt decennium, har skapat en hel del oro. Inte obefogad, då 39% av landets befolkning tycker att abort borde förbjudas nästan helt.

Låt det påminna oss om att vi aldrig får ta våra landvinningar för givna.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr